По-кратна работна седмица може да помогне на изморените британци и да подкрепи икономиката, твърди нов доклад на тинк-танка Autonomy, цитиран от Bloomberg. В него се посочва още, че няма пряка връзка между по-дългите часове работа и продуктивността.

Германия, например, е по-продуктивна, но работниците работят средно по-малко, отколкото на Острова. От друга страна, Мексико и Гърция са по-малко продуктивни, но работят значително повече часове, отколкото британците, се казва в доклада.

Организацията прави редица предложения, включително използването на публичния сектор като иноватор във въвеждането на по-кратка работна седмица без намаляване в заплащането.

Идва ли 4-дневната работна седмица?

Идва ли 4-дневната работна седмица?

Британска синдикална организация призовава да се възползваме от развитието на технологиите

Увеличаване на банковите празници от осем на 14, както в страни като Малта и Испания, също е част от предложенията.

Ко-директорът на Autonomy Кайл Люис посочва: "Има растящ консенсус, че по-краткото работно време - без намаляване на заплатите - трябва да бъде част от новата икономика и новия договор с работеща Великобритания".

"От ефектите от преработването върху нашето физическо и психическо здраве, до щетите, които този цикъл нанася на природата, правителствата трябва да разберат, че ключът към устойчиво бъдеще не е повече работа, а по-малко".

Предимствата на 4-дневната работна седмица

Предимствата на 4-дневната работна седмица

По-дългият уикенд подобрява здравето ни