В повечето случаи кариера, която да е от полза за околната среда и такава, която да носи високи доходи се самоизключват, затова когато хората решават какво искат да работят, трябва да избират между една от двете възможности.

Ситуацията обаче вече е доста различна, тъй като има професии, които са полезни за природата и същевременно с това са добре платени. И те продължават да се развиват все по-динамично.

Например, инженерите, които се занимават с вятърните турбини или техниците, които инсталират соларни панели са едни от най-бързо разрастващите се професии. Освен тях има още редица работни длъжности, в полза на околната среда, които носят високи доходи, разказва Business Insider.

Очаква се да нараства търсенето и на строителните инженери за енергийни компании, използващи възобновяеми източници. Тяхната годишна заплата може да стигне до 86 640 долара. В същия сектор ще се развива и професията на финансовия анализатор. Хората, работещи това може да изкарват по 85 660 долара на година.

Работниците, които изграждат покривни конструкции и работят с всякакви материали ще са необходими в бъдеще. Те могат да взимат по 39 970 долара на година.

Ще се увеличава нуждата от учени по екология. Тяхната работа може да се определи предимно като кауза, тъй като задачата им е да защитят околната среда. Възнаграждението им стига до 71 130 долара годишно.

С развитието на професии като инженер и строител, няма как работата на строителните мениджъри също да не се разраства. Тяхната годишна заплата може да стигне до 93 370 долара.

Не е учудващо, че софтуерните разработчици също попадат в този списък, но такива, които работят предимно за индустрии, щадящи околната среда. Те могат да получават по 110 000 долара на месец.

Учени, които изследват Космоса и атмосферата ще бъдат все по-търсени, тъй като интересът към космическото пространство расте. Милиардери като Джеф Безос и Илън Мъск инвестират сериозни суми, за да намерят начин да транспортират хора до там. Годишната заплатата за такива специалисти стига до 94 110 долара.

Очаква се работниците, които са усвоили добре наливането и заглаждането на бетон също да са търсени. Тяхното възнаграждение може да стигне до 43 000 долара годишно.

Ще има нужда от работници, които имат умения да боравят с желязо и стомана в зеленото производство и строителството. Възнаграждението за тях на година е 53 970 долара.

Градски и регионални архитекти ще са търсени за все по-ориентиращите се към опазване на околната среда градове и малки населени места. Тяхната годишна заплата може да стига до 73 050 долара.

Ръст ще има за професията на геолозите, които ще са нужни на строителството, съобразено с опазването на природата. Те могат да получават по 91 130 долара на година.