Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг има една-единствена мисия: да свързва хората по света.

Това е и една от причините за решението му да открие клуб на книгата във Facebook заедно със списък за четене, който се фокусира върху „различни култури, вярвания, истории и технологии”, припомня Business Insidеr.

Ето кои са 100-те най-четени книги в България през 2015 година

Ето кои са 100-те най-четени книги в България през 2015 година

Български автор оглави класацията

Представяме ви списък с избраните от Зъкърбърг заглавия за миналата година и защо той смята, че всеки би трябвало да ги прочете:

„Новият Джим Кроу” от Мишел Александър

Александър е професор по право в Държавния университет в Охайо и адвокат по гражданско право, която твърди в книгата си, че „войната на наркотиците” е насърчила една култура, в която ненасилствените чернокожи мъже са свръхпредставени в затвора и биват третирани като втора класа граждани, когато бъдат освободени.

„Беше ми интересно да науча за реформата в наказателното правосъдие и тази книга ми бе силно препоръчана от няколко души, на които имам доверие”, пише Марк Зъкърбърг.

„Защо нациите се провалят” от Дарон Аджемоглу

Тази книга е преглед на изследвания в продължение на 15 години, проведени от икономиста от Масачузетския технологичен институт Дарон Аджемоглу и политолога от Харвардския университет Джеймс Робинсън. Творбата е публикувана за първи път през 2012 г.

Авторите твърдят, че „извличащите правителства” използват контрол, за да подсилят властта на неколцина избрани, докато „приобщаващите правителства” създават отворени пазари, които позволяват на гражданите да харчат и инвестират пари свободно, както и че икономическият растеж невинаги свидетелстват за дългосрочното състояние на дадена държава.

Интересът на Зъкърбърг към филантропията нараства успоредно с богатството му в последните години и самият той споделя, че е избрал тази книга, за да разбере по-добри произхода за бедността в световен мащаб.

„Рационалният оптимист” от Мат Ридли

Публикувана за първи път през 2010 г., това е най-известната и вероятно най-противоречивата книга на писателя Мат Ридли. В нея той твърди, че концепцията на пазарите е източникът на човешкия напредък и че този прогрес се ускорява, когато те са възможно по-свободни. Получената еволюция на идеите последователно ще позволява на човечеството да подобрява условията си на живот въпреки заплахите от климатичните промени и пренаселеността.

 Марк Зъкърбърг обяснява избора си на тази творба с довода, че поставя обратната теория на „Защо нациите се провалят”, която внушава, че социалните и политическите сили контролират икономическите.

„Портфолиа на бедните” от Даръл Колинс, Джонатан Мордъч, Стюарт Ръдърфорд и Орланда Рутвен

Авторите са прекарали 10 години в изучаване на финансовия живот на най-ниските социални групи в Бангладеш, Индия и Южна Африка.

В книгата си „Портфолиа на бедните” те извеждат същественото откритие, че крайната бедност вирее не в места, в които хората живеят лев за лев или където са широкоразпространени лоши решения за покупки, а там, където хората нямат достъп до финансови институции, в които да съхраняват парите си.

„Световен ред” от Хенри Кисинджър

В книгата си бившият държавен секретар на САЩ анализира начините, по които различните части на света са възприемали концепцията за империя и политическа власт в продължение на векове, както и как модерната световна икономика ги е събрала – често по напрегнати или насилствени начини.

Това е книга за международните отношения и как можем да създадем мирни взаимоотношения по целия свят, пише Зъкърбърг.

„Многообразието на религиозните преживявания” от Уилям Джеймс

Книгата представлява колекция от лекции, които изучават религиозното съзнание и механиката за това как хората използват религията като източник на смисъл, карайки ги да се движат напред през живота си с енергия и цел.

„Creativity Inc.” от Ед Катмул

Това е историята на Анимационното студио „Пиксар”, написана от един от основателите на гиганта в сферата на компютърната анимация.

Катмул разкрасява разказа си с ценни мъдрости за управлението и предприемачеството. Авторът твърди, че всяка компания трябва съзнателно да избягва възпрепятстването на природната изобретателност на служителите си.

„Сапиенс” от Ювал Ноа Харари

Публикуван през 2014 г., „Сапиенс” е международен бестселър от историка Ювал Ноа Харари. В книгата си той проследява еволюцията на Homo sapiens от ловци-събирачи до самоупълномощили се „богове” на бъдещето.

„Структурата на научните революции” от Томас Кун

Ако има философска книга, написана от физик, която всеки трябва да прочете в живота си, вероятно това е „Структурата на научните революции”. След издаването си през 1962 г. този прочит на еволюцията на науката и ефекта ѝ върху модерния свят се превърна в един от най-цитираните академични трудове на всички времена.

Зъкърбърг смята, че да си запознат с това как научните пробиви са катализатори за социален напредък може да бъде „сила за социалното добро”.

И все пак хората предпочитат хартиените книги пред електронните

И все пак хората предпочитат хартиените книги пред електронните

Защо читателите избират печатните издания?