Американската технологична компания Facebook Inc. разкри, че е похарчила 4,26 милиона долара за охрана на главния изпълнителен директор Марк Зъкърбърг през изминалата година.

Това е първото оповестяване на социалната платформа по отношение на подобни разходи и е най-високата сума измежду компаниите, включени в индекса Standard & Poor’s 500 и подали отчети за фискалната 2015 година.

Така общите разходи за охрана на съоснователя на социалната мрежа от 2013 г. до 2015 г. са достигнали 12,5 милиона долара. Сумата била дадена, „за да адресира опасенията за безопасността поради специфични заплахи за сигурността му, произтичащи пряко в резултат от неговата позиция като наш основател, председател и главен изпълнителен директор”, сочи компанията в документ, подаден до регулаторните органи.

Снимка 231929

Източник: Bloomberg

Зъкърбърг е осмият най-богат човек в света със състояние от 47 милиарда долара според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Само за няколко часа Марк Зукърбърг спечели над $4 милиарда

Само за няколко часа Марк Зукърбърг спечели над $4 милиарда

И стана шестият най-богат човек в света

Facebook е похарчила 5,6 милиона долара за охрана на Марк Зъкърбърг през 2014 година и 2,65 милиона долара през 2013 година. Миналогодишните разходи на технологичния гигант надвишават 1,53-те милиона долара, които Oracle похарчи, за да предпази изпълнителния председател Лари Елисън и 1,6-те милиона долара за сигурността на откривателя на Amazon.com Джеф Безос.

Сумата надминава и парите за охрана на други известни шефове. Berkshire Hathaway е платила 370 244 долара за лична и домашна охрана на милиардера Уорън Бъфет през 2015 година. Американската компания Apple пък е дала 209 151 долара за безопасността на главния изпълнителен директор Тим Кук.

Facebook предоставя на Марк Зъкърбърг система за домашна сигурност и бодигардове, които пазят и дома му в Сан Франциско. Охраната се ръководи от бивш агент на тайните служби на САЩ, който в миналото е защитавал и американския президент Барак Обама.