Милиардерът и основател на Foxconn Тери Гоу обмисля да се кандидатира за президент на Тайван, пише Bloomberg. В кулоарите на форум за сигурност в Тайпе той посочи, че ако реши да се впусне в битката, ще търси номинация от Националистическата партия, която е близка с Пекин. Опозиционната формация е управлявала острова само 11 години след Втората световна война.

Гоу, който натрупва лично богатство от около $4,4 милиарда от сглобяване на iPhone в Китай, планира да се оттегли в следващите месеци и да се фокусира върху стратегията за развитие на компанията. Остана неясно дали ще слезе от поста председател на борда.

След като съкрати 50 000 служители, Foxconn се опитва да ги наеме обратно

След като уволни 50 000 служители, най-големият доставчик на Apple се опитва да ги наеме обратно

Компанията има нужда от тях през първите 3 месеца на 2019 година

Гоу е третият най-богат човек в Тайван и 442-ри в света. Богатството може да му помогне да привлече внимание в състезанието, но бизнесът му може и да му попречи да събере достатъчно гласове.

В Тайван Гоу е изправен пред критики, че премести заводите си в континентален Китай, за да се възползва от евтината работна ръка. В съоръженията на Foxconn работят стотици хиляди работници, които успяват да сглобят по над 100 милиона iPhone всяка година. Успехът на компанията обаче е помрачен от лошите условия, за които бизнесменът често е критикуван.

Гоу е в центъра и на спорен проект в САЩ. Foxconn обеща завод за $10 милиарда, по-късно обаче се отказа от него, а в момента никой няма представа дали и в какво ще инвестира компанията.

Отказва ли се Foxconn от завода си за $10 милиарда в САЩ?

Отказва ли се най-големият доставчик на Apple от завода си за $10 милиарда в САЩ?

Очакваните 13 000 работни места са под въпрос