Съоснователят и бивш изпълнителен директор на тексаската компания за логистичен софтуер Slync беше арестуван по обвинения за подвеждане на инвеститори и злоупотреба със средствата за възнаграждения на служителите, съобщава Quartz. Характерните повече за българския бизнес, отколкото за американски стартъп практики шефът да третира парите за заплати като свои лични, може да докарат на Кристофър Кирхнер 20-годишна присъда.

Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ го обвини, че е предложил и продал на инвеститори ценни книжа за 67 млн. долара в нарушение на разпоредбите. От тях 28 млн. долара според властите директно са били присвоени от него в периода от март 2020 г. до отстраняването му от поста през август 2022 г.

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

Създателят на фалиралата борса за криптовалути FTX отрича обвинението в кражба

Със случая се занимава и прокуратурата в Тексас. Slync се оценява на около 240 млн. долара, като сред инвеститорите ѝ е даже Goldman Sachs.

Твърди се, че Кирхнер е прехвърлял пари на Slync в свои сметки или директно е покривал с тях лични разходи. В същото време, през юли Forbes съобщи, че около 100 от служителите на компанията чакат втори месец забавени заплати, а няколко мениджъри са били уволнени, след като повдигали пред изпълнителния директор въпроси, свързани с финансовата прозрачност.

Сагата Wirecard: 15-години затвор, грозят бившия шеф на фалиралата компания заради счетоводни измами и злоупотреба с доверие

Сагата Wirecard: 15-години затвор, грозят бившия шеф на фалиралата компания заради счетоводни измами и злоупотреба с доверие

През юни 2020 г., Wirecard изпадна в несъстоятелност след като призна, че половината от операциите на компанията (1,9 милиарда евро) са фиктивни

Кирхнер опита да се саморазправи с тези, които според него са говорили пред медията и през август бордът го отстрани от поста.

Какво си е купил с парите?

  • Quartz изрежда само някои от начините, по които шефът на Slync е оползотворил присвоените средства:
  • Финансирал е своя собствена инвестиционна компания;
  • Плащал е членски внос във вип голф клуб за десетки хиляди долари годишно;
  • Купил си е личен самолет за 16 млн. долара;
  • Станал е притежател на Ferrari Superfast 812 за половин милион долара;
  • Влязъл е във владение на луксозна ложа на стадион за същата сума;
  • Опитал е да купи "Дарби Каунти", където играе Уейн Руни;