Стив Джобс бе известен с това, че изисква от себе си, очаква много от другите и най-вече от хората на лидерски позиции.

Когато основателят на Apple e повишавал служителите си до вицепрезиденти, той е имал история, която им е разказвал.

Легендарният изобретател отива в офиса си и вижда, че боклукът не е изхвърлен, за което иска обяснение от портиера. Служителят отговаря, че ключалката е била сменена, а той не е имал ключ, разказва Business Insider.

По думите на Джобс портиерът е бил отговорен за станалото и обяснението, което е дал и е било приемливо.

"Когато си портиер, причините са от значение", е казал американският предприемач.

"С други думи, когато служителят е на по-висока позиция като вицепрезидент, тогава всички оправдания се считат за провал. Той е отговорен за допуснатите грешки и няма значение какво казва", е продължил Джобс.

Това е начинът, по който основателят на Apple различава истинските лидери.

При лидерите няма място за оправдания

Амбициозният бизнесмен е дал следният пример:

"Ако имате нужда от части, за да изпълните дадена поръчка, а пратката от вашия доставчик закъснява, отговорността е ваша, защото трябваше да се уверите, че всички детайли и срокове са ясно определени. За закъсняващата доставка на частите вината не е ваша, но вие трябва да проверите дали те са на разположение."

Още една ситуация, с която Стив Джобс се опитва да обясни колко е важно личното поемане на отговорност от хората на високи позиции гласи:

"Обличам се небрежно за полета си до Тампа, където имам важна среща. Но официалните ми дрехи остават в другия багаж, който авиокомпанията изпраща във Вегас. Можех да нося чифт официални дрехи в ръчния си багаж или да се облека директно за срещата."

Много хора мислят, че успехът или неуспехът са причинени от външни фактори и най-вече други хора. Ако постигнат успех, казват, че го дължат на съдействието от други хора, ако се провалят, пак прехвърлят вината на трети лица.

Според Джобс това може да се случи, тъй като човек не е способен абсолютно сам да постигне големи успехи. Но успелите хора не разчитат изцяло на останалите. Те предвиждат сложните обстоятелства, проектират най-лошия и най-добия изход от дадена ситуация, имат ясни очаквания, правят план и го следват, наставляват, ръководят, обучават. Те работят чрез другите, но поемат отговорност за крайния резултат.

По думите на основателя на Apple успешните хора се държат така, сякаш и неуспехът и успехът може да бъде контролиран от тях.