Лидерите в списъка на най-скъпите страни в света са европейски и скандинавски страни. Интересното е, че наемите могат да бъдат наполовина по-малки от Ню Йорк (един от най-скъпите градове в света), но като цяло разходите за живот да бъдат много по-високи. Например вечерята в Норвегия ще струва с една четвърт повече от Ню Йорк, докато в Исландия цените на храните в ресторантите са с една трета по-високи, а в магазините - с 19% по-високи от тези в Ню Йорк.

Освен това, например в Швеция, ставката на данъка върху доходите на физически лица е около 62%, а в Швейцария данъкът върху дохода може да достигне до 40% - там хората плащат данъци дори за живеенето в собствения дом.

Ето кои са 10-те най-скъпи за живеене страни в света, подредени от zen.yandex.ru.

Снимка 224542

Източник: iStock

10. Ирландия

Разходите за жилище в Ирландия са сравними с цените в Лондон и Ню Йорк, при това в страната има безплатно субсидирано обществено здраве. Ставката на ДДС в Ирландия е висока - 23%, което води до покачване на цените. Географията на Ирландия не е благоприятна за евтин живот поради липсата на природни ресурси, а позицията на остров оскъпява вноса на стоки.

Снимка 284038

Източник: iStock

9. Израел

Цената на живот в Израел е с 14,5% по-висока от тази в САЩ. Там са и най-скъпите фалафели в света, което дори предизвика създаването на индекса на Фалафел. Той се превърна в мярка за измерване на покупателната способност в Близкия изток.

Снимка 512731

Източник: EPA/БГНЕС

8. Япония

Япония е на трето място в списъка на най-скъпите държави в Азия. Цената на живот в страната надвишава този показател при над 80% от държавите в света. Продължителността на живота в Япония е висока: мъжете живеят средно до 81 години, а жените до 88 години и през всичките тези години гражданите плащат високи данъци - данъкът върху дохода може да достигне до 40%, а Япония е 4-то най-скъпото място в света за закупуване на хранителни стоки.

Снимка 513314

Източник: iStock

7. Сингапур

Сингапур е втората най-скъпа държава в Азия: разходите за живот са по-високи, отколкото в 94% от страните в света. През последното десетилетие в Сингапур се наблюдава огромен ръст на цените на ежедневните артикули - храни, дрехи, лекарства. Според Value Champion цената на килограм банани е била 1,34 сингапурски долара през 2007 г., но е нараснала със 75% до 2017 година. Очаква се Сингапур да продължи да се изкачва в списъка на най-скъпите места за живеене.

Снимка 255470

Източник: iStock

6. Дания

Цените на менюто в ресторантите правят Дания една от най-скъпите страни за хубава вечеря извън вкъщи. Дания се нарежда на 2-ро място сред скандинавските страни по отношение на жизнения стандарт: вечеря за двама за двама в ресторант от средна класа струва около 600 датски крони (86,7 долара), в САЩ подобна вечеря би струвала 50 долара,Великобритания - 48 паунда.

Снимка 258641

Източник: iStock

5. Люксембург

Цената на живота в Люксембург е по-висока от тази в 81% от градовете в Западна Европа и 85% от градовете в света. Страна с население от малко над 600 000 души осигурява висока минимална заплата от 2 071 евро на месец, а почти 70% от работната сила на страната се състои от чужденци - работници от Франция и други съседни държави. Повечето от тях избират да живеят и пазаруват в чужбина, тъй като в една не много евтина страна като Франция всичко - от мляко до говеждо и бира е много по-евтино.

Снимка 280268

4. Бахамски острови

Наемите на Бахамите са с 9,41% по-ниски от тези в САЩ, но цените на ресторантите са с 18,24% по-високи. По-голямата част от стоките трябва да бъдат внесени, което обяснява високите цени на бързооборотните продукти. Местната продукция - например килограм банани - струва по-малко, отколкото на Сейшелските острови, но повече, отколкото в Барбадос или Пуерто Рико.

Снимка 218682

Източник: iStock

3. Норвегия

Норвегия е третата най-скъпа държава в Западна Европа: цената на живот надхвърля тази в 95% от страните в света.В най-скъпата от скандинавските страни ставката на ДДС е 25% (на второ място след Унгария - 27%), което увеличава цената на ежедневните разходи. Много хранителни продукти, включително мляко и хляб, всъщност са по-скъпи в Норвегия, отколкото в Исландия, която заема първо място в класацията.

Снимка 227813

Източник: iStock

2. Швейцария

Разходите за живот в Цюрих, най-големият град в Швейцария, са приблизително същите като в Ню Йорк, 26% по-големи от Париж, 63% от Брюксел,и 20% от Норвегия. Трите най-големи града в Швейцария - Цюрих, Женева и Базел - са сред първите десет града в света по качество, но и по цена на живот.

Снимка 212132

Източник: Wikipedia

1.Исландия

Цената на живот в Исландия е с около 40% по-висока от тази в САЩ. Там има строги правила за вноса на чуждестранни стоки, което води до по-високи цени на храните и липсващо разнообразието, присъщо на континенталните страни. Инфраструктурата на страната разчита до голяма степен на евтиното геотермално отопление, така че поне сметките за комунални услуги не са толкова високи. Тук духа силен вятър през зимата и лятото, има полярен ден и полярна нощ и северното сияние. , Но няма нещо дори подобно на северно лято: температурата рядко се повишава над + 20 ° С. Местният затвор е празен, тъй като там няма кой да лежи в него всички имат приблизително еднакви заплати, няма изразено социално неравенство.