Киноиндустрията неизбежно е свързана с много пари – и като инвестиция, и като приходи. Заради това важни за компаниите в сектора са всички зрители, независимо на каква възраст са те. В последните години особено анимациите се превърнаха в сериозен източник на големи печалби. Списание Forbes класира най-касовите от тях:

1. „Замръзналото кралство”

Приходи: $1,27 милиарда

Адаптацията на приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Снежната кралица” се оказа доста печеливша за Disney. Дори толкова, че успя да се превърне в най-касовата анимация за всички времена.

2. „Играта на играчките 3”

Приходи: $1 милиард

Третата част на историята за оживелите играчки се оказа най-успешната в сравнение с предходните две. Тя се превърна в любим филм не само за децата, но и за техните родители.

3. „Цар Лъв”

Приходи: $987 милиона

Тази класиката даде началото на една напълно нова ера за Disney. В нея за първи път участие взеха големи имена на световната музикална сцена, като по-късно това се превърна в запазена марка на много други анимации. Песента на сър Елтън Джон „Can you feel the love tonight”, написана специално за „Цар Лъв”, се превърна в тотален хит.

4. „Аз, проклетникът”

Приходи: $971 милиона

Неочаквано тази лента успя да донесе печалба в размер на 543 милиона долара на създателите си при значително по-скромен бюджет от 69 милиона долара.

5. „Търсенето на Немо”

Приходи: $937 милиона

През 2003 г. филмът на Disney и Pixar за малката изгубена рибка се стана любима на малките зрители. Заради големия й успех тази година се очаква да излезе аналогична история, озаглавена „Търсенето на Дори”.

6. „Шрек 2”

Приходи: $920 милиона

След като привлякоха вниманието на зрителите в първия филм за симтапичният зелен гигант, от DreamWorks направиха още по-голям удар с втората част на лентата.

Снимки, свързани с тези анимации, можете да видите в нашата галерия.