Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев влиза в класацията за най-добрите гуверньори в света за 2019 година (Central Banker Report Cards), изготвяна от престижното специализирано издание Global Finance.

Той попада в групата на банкерите с рейтинг "А-" заедно с президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, както и с ръководителите на Bank of England Марк Карни и на Федералния резерв Джером Пауъл.

Най-висока оценка в рейтинг "А" за настоящата година получават гуверньорите на централните банки в Австралия, Хондурас, Исландия, Кувейт, Мексико и Южна Корея. В тази група влиза и ръководителят на Банката на Русия Елвира Набюлина.

"Central Banker Repord Cards се публикува от Global Finance от 1994 година, като в нея са класирани гуверньорите на 94 ключови държави в Европейския съюз и други", посочват от изданието.

Според методологията ръководителите на разглежданите централни банки получават рейтинг от "A" до "F", като в оценката влизат различни фактори, включително мерки спрямо инфлацията, постигането на цели за икономически растеж, стабилност на местната валута и други.

"Банкерите са изправени пред следващата потенциална рецесия с по-малко стрели в ръка, а в някои страни има безпрецедентен натиск върху независимостта им", посочва директорът на Global Finance Джоузе Гиарапуто.

"На фона на търговските конфликти и политическата несигурност, държавите гледат към ръководителите на централните банки, от които се очаква да управляват със здрава ръка икономическите лостове. Тазгодишните най-добри банкери показват точно такова стабилно управление", допълва той.