В началото на миналата седмица един от най-важните морски пътища се оказа блокиран заради засядането на един гигантски контейнеровоз. Спирането на движението по Суецкия канал заради заклещения кораб Ever Given се превърна във водеща тема по света, а разходите, произтичащи от него, бяха изчислени на милиарди долари.

Експертите от Lloyd's изчислиха, че затварянето на канала струва по близо 10 милиарда долара на ден, като то спира движението на стоки, както към западните, така и към източните пазари.

Днес Ever Given беше освободен, което предстои да отвори пътя по ключовия морски път, работещ още от 1869 година. Ситуацията там подвига един важен въпрос за ключовите за световната търговия пристанища, проливи и канали.

След няколко дни на блокаж Суецкият канал ще бъде отворен отново

След няколко дни на блокаж Суецкият канал ще бъде отворен отново

Товарният кораб Ever Given беше освободен от спасителни екипи

А една от най-често търгуваните суровини, които минават през тях, е петролът. От платформата Statista разглеждат кои са най-важните морски пътища в света що се отнася до превозването на барелите с черно злато.

Всъщност Суецкият канал има второстепенно значение що се отнася до търговията с петрол. През него, според данни на Lloyd's към 2018 година, минават по 4,6 милиона барела дневно.

Повече от 3,5 пъти по-голямо количество от суровината минава през най-важния за нея проток - Ормузкия. През него своите доставки осигуряват едни от най-големите износителки на петрол в света - Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства.

Защо Ормузкият проток е най-важният в света на петрола?

Защо Ормузкият проток е най-важният в света на петрола?

И кои държави ще бъдат засегнати, ако Иран го затвори за танкери

Заради нарасналото напрежение между САЩ и Иран през лятото на 2019 година имаше риск той също да се окаже затворен.

Вторият по значение за петролната индустрия е протокът Малака, разделящ Малайзия. Той отговаря за доставките на около 16,7 милиона барела от суровината на ден, покачват изчисленията на Lloyd's.

На трето място по значение за пазара е протокът Баб ел Мандеб, който се намира между Арабския полуостров и Африка, през който преминават около 4,8 милиона барела дневно. В списъка влиза и Босфора, като от там минават около 2,7 милиона барела на ден.

Infographic: Global Oil Shipments Depend On Major Chokepoints | Statista You will find more infographics at Statista