Най-бързо растящата IT фирма на пазара в България за последната година се нареди в топ 100 на престижното списание Fortune за най-прогресиращите компании в света за 2016 година.

Руският софтуерен разработчик Luxoft се класира на 56-о място в списъка с отчетени приходи от 651 милиона долара за последните 12 месеца и единична цена на акция от 53,41 долара.

Компанията, регистрирана Швейцария, навлезе на пазара у нас през 2014 година със създаването на дъщерната фирма “Луксофт България”. За миналата година тя е най-бързо растящата компания в IT сектора с рекорден ръст от близо 600%, показват данните на Computer World.

В офиса на компанията в България работят 164 служители, а годишната печалба възлиза на 1,150 милиона лева.

Останалите в списъка

Всяка година Fortune класира най-прогресиращите корпорации в света. За да влязат в списъка, компаниите трябва да се търгуват на фондовия пазар в САЩ, да отчитат резултатите си в щатски долари и да имат минимална пазарна капитализация от 250 милиона долара, както и единична цена на акция от поне 5 долара към 30 юни.

Най-голям брой от компании в списъка за 2016 година развиват дейност във финансовия сектор, следвани от индустриалните производители и технологичните фирми.

Тази година първенец е корпорацията, търгуваща с козметика и натурални продукти, Natural Health Trends, чиито приходи за последните четири тримесечия се изчисляват на 298 милиона долара.

Веднага след нея като втората най-бързо растяща компания се нарежда китайската платформа за търговия на Vipshop Holdings, която е акумулирала 6,852 милиарда долара за последната година.

Трета в листата е социалната мрежа Facebook, която е направила повече приходи от двете корпорации преди нея взети заедно. Платформата на Марк Зукърбърг е спечелила 19,767 милиарда долара за последните 12 месеца.

Ето кои още влизат в топ 10 на класацията:

Снимка 253090

Източник: beta.fortune.com