Не един път сме ви разказвали за най-богатите фамилии в света. Някои от тях са наследници на семейни бизнеси от десетки години, други са основали семейните компании значително по-скоро. Повечето от най-богатите фамилии са американци. Днес има 45 американски семейства, които имат най-малко 10 милиарда долара, като най-богатата фамилия е по-богата от Илон Мъск, пише Forbes.

Вероятно се досещате, че става въпрос за наследниците на основателя на Walmart Сам Уолтън, които все още притежават около 45% от гиганта за търговия на дребно, което им дава обща стойност от 267 милиарда долара към 16 януари, показва нова класация на семействата на десет милиардери на Forbes. Тази цифра превъзхожда нетната стойност на главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX от около 202 милиарда долара.

Forbes изчислява, че общото състояние на 45-те супер заможни семейства е около 1,3 трилиона долара, или приблизително 10 пъти личното състояние на Уорън Бъфет.

Семейство Марс е на второ място след Уолтън, със състояние от 117 милиарда долара. Става въпрос за компанията, която е собственик на десертчетата Mars и други.

Кои са 10-те най-богати фамилии в света?

Кои са 10-те най-богати фамилии в света?

Търговци на дребно, модни гиганти и петролни магнати

В списъка присъстват редица известни семейства с имена като Кох (Koch Industries), Лаудер, зад които седи американската мултинационална козметична компания Estée Lauder Companies, Хърст и Мариот.

Потомците на Джон Д. Рокфелер почти не отпаднаха от списъка на Forbes. Все пак намират място в него със състояние от 10,3 милиарда долара.

Няколко от най-богатите семейства в Америка печелят парите си като изграждат империи на най-големите частни компании в страната. Семейството на Каргил Макмилън например притежава над от 60 милиарда долара благодарение на собствеността им върху около 88% от хранителната корпорация Cargill.

Една от най-богатите фамилии в Канада потуши семейна вражда като си подели бизнес империята

Една от най-богатите фамилии в Канада потуши семейна вражда като си подели бизнес империята

Франк Стронах и дъщеря му Белинда Стронах най-сетне приключили дългата битка за контрол на семейния бизнес

Други все още управляват дялове в публични компании, които са помогнали. Семейство Доранс притежава близо 40% от Campbell Soup Company; семейство Браун притежава около половината от амариканската верига за напитки Brown-Forman, собственик на Jack Daniel's и Pritzkers са най-големите акционери на Hyatt Hotels.

Най-скъпите разводи в кралски семейства

Най-скъпите разводи в кралски семейства

Те често са съпроводени от финансови споразумения за милиони, спорове за титли и какви ли не скандали

Имайки предвид списък на супер богатите семейства най-добрият начин за изграждане на огромно богатство за поколенията е създаването на голям, стабилен и траен бизнес.