Когато става дума за кралски семейства, последствията от разпадането на брака могат да бъдат финансово разрушителни. Тези разводи често са съпроводени от финансови споразумения за милиони, спорове за титли и какви ли не скандали, които привличат вниманието на хората. Но кои са най-скъпите разводи при кралските особи, и какви са и драматичните събития, довели до края на тези бракове. Това е класацията на Ceoworld Magazine.

Принцеса Марта Луиз и Ари Бен

Принцеса Марта Луиза, която е четвъртата по ред претендентка за трона на Норвегия, обяви през август 2016 г., че нейният 14-годишен брак с известния писател Ари Бен е приключил. Според норвежки медийни сайтове тя е получила 25 милиона норвежки крони (около 2,9 милиона долара) като част от бракоразводното си споразумение си с Ари Бен. Този финансов пакет се равняваше на половината от състоянието му.

Принц Йоахим и Александра Манли

През 2004 г. датското кралско семейство беше шокирано да установи, че принц Йоахим (най-малък син на кралица Маргрете) и неговата съпруга принцеса Александра са се разделили. Това беше шокиращо разкритие, което разтърси монархията из основи. За последен път подобна дворцова драма се е разигравала в древни времена в историята на монархията. Според медийните съобщения причината е начина на живот на принц Йоахим и случайните социални гафове, причинили непоправими разриви между него и любимата му Александра. Въпреки разбито сърце, тази принцеса успя да запази високо вдигната глава, като същевременно запази престижната си кралска титла.

Александра дори спечели щедър доход от датския парламент, равен на 330 000 щатски долара на година.

Принцеса Ан и Марк Филипс

Разводът на принцеса Ан и Марк Филипс беше формализиран през 1992 г. (и имаше слухове за избънбрачно дете). Според съдебните документи принцесата е 2 милиона долара в резултат на раздялата.

Разводи за милиарди: Кои са най-скъпите раздели в историята?

Разводи за милиарди: Кои са най-скъпите раздели в историята?

А кои милиардери са имали най-много бракове?

Принцеса Хая и шейх Мохамед

Сред най-новите нашумели кралски разводи е този на йорданската принцеса Хая бинт Ал Хюсеин и шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, министър-председател на Обединените арабски емирства. След като се ожениха през 2004 г., кралската двойка имаше две деца, преди нещата да загрубеят - изплуваха твърдения за малтретиране и сплашване, което в крайна сметка доведе до разпадането на брака им, когато Хая замина за Лондон през 2019 г., търсейки убежище.

Този развод привлече глобалния обществен интерес. Въпреки че точната статистика не е публикувана, слуховете сочат, че Хая първоначално е поискала изумителната сума от 100 милиона долара на година - за нея и двете им деца.

Сара Фъргюсън и принц Андрю

Сара Фъргюсън, добре известна с прякора си "Фърги", нямаше представа, че бракът й от 1986 г. с принц Андрю, херцогът на Йорк, ще бъде свързан със скандал. Фърги получи сравнително малко обезщетение от 3 милиона долара въпреки трудностите около развода им и 20 000 долара годишна издръжка. Нейно кралско височество херцогинята на Йорк беше нейната титла, която тя запази.

Принцеса Каролайн и принц Ернст Август

Принцеса Каролина от Монако и принц Ернст Август прекараха бурни 10 години заедно, преди бракът им да се разпадне. Въпреки слуховете, че са имали предбрачен договор - със споразумение, че на Каролайн ще й бъдат платени 85 милиона долара в случай на развод след пет години, подробности относно точната сума остават неизвестни поради проточен съдебен спор, приключил само преди няколко години, през 2020 г.

Нейно кралско височество принцеса на Хановер е титлата на Каролайн, която тя запазва.

Принцеса Даяна и принц Чарлз

Принцеса Даяна и принц Чарлз, чиято раздяла през 1992 г. доведе до официален развод четири години по-късно, са пример за скъпи кралски разводи. Даяна си тръгна, след три изтощителни години, с невероятните 22,5 милиона долара парично споразумение. Тя все още притежаваше дома си в двореца Кенсингтън, безценната си колекция от бижута и привилегиите си, включително да лети с кралски самолети. Този финансов успех обаче идва с цена: тя трябваше да се откаже от титлата си Нейно кралско височество и привилегията си да бъде наричана принцеса на Уелс.