Пандемията разтърси големите световни икономики и очерта нови предизвикателства и приоритети пред света. Картата на най-конкурентноспособните градове в глобален мащаб също е прекроена.

Докладът за глобалните градове за 2020 г. дава моментна снимка на това къде са стояли градовете при навлизането им в кризата с COVID-19.

Тазгодишните резултати на Global Cities Index (GCI) показват поразителната промяна във възхода на Пекин. Градът измести Хонконг и зае мястото му в топ пет на най-конкурентноспособните градове в света. Според доклада това се дължи на стабилност в растежа и "агресивни инвестиции в човешки капитал".

Шанхай и Сан Франциско също скочиха в класацията, отчасти благодарение на добрите си резултати в предприемачеството и иновациите. Преди дни Шанхай бе обявен и за интелигентен град на годината.

Въпреки това обаче най-високите позиции остават за Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио, които запазиха челните четири места и през 2020 г.

Като цяло в топ десет доминират европейските градове с цели шест представители. Освен Лондон и Париж, там попадат и Мюнхен (6-то място), Стокхолм (8-о място), Амстердам (9-то място) и Дъблин (10-то място).

Кризата доведе до редица тенденции, които вече създават голямо напрежение върху градовете - от нарастващия фискален натиск и икономическото неравенство и ефектите от нарастващата деглобализация. Посрещането на тези предизвикателства ще наложи на градовете да преразгледат много от дългогодишните си приоритети.

Международния поток от стоки, идеи и хора, толкова важен за глобалните градове, е застрашен от краткосрочните последици от пандемията.

Първите в Европа

Въпреки че Лондон е на второ място, има спад в индекса от 2017 г., заради рязкото свиване на икономическата активност, прогнозите след гласуването за Брекзит, което все още не се е осъществило. Ще има и нови правила около търговията, които няма да станат ясни поне до края на тази година.

Доброто представяне на Париж в обмена на информация (в който той води в класацията), културния опит и политическата ангажираност осигуряват на града стабилната на номер 3 тази година, казват анализаторите.

Икономиката и иновациите са водещи

Градовете, които отчитат покачване в индекса, се подобряват главно в областите като иновации и икономика, където дългосрочните инвестиции започват да показват резултати. Абу Даби и Дубай оглавиха икономическите показатели по отношение на инфраструктурата. В комбинация с увеличение на БВП на глава от населението, приток на чуждестранни инвестиции, това постави Абу Даби на седмо място, а Дубай се покачи от 32 на 18-то.

Регионални тенденции

В констатациите от тази година се появиха различни регионални тенденции: градовете в Китай и Близкия изток напреднаха в класацията, настигайки тези от Северна Америка и Европа, дори когато Северна Америка изглеждаше готова да изпревари Европа по измерение на бизнес активността.

Китай направи значителни подобрения в иновациите и управлението. В градовете в Латинска Америка намаляването на резултатите във всяко измерение води до продължителен спад, като резултатите от иновациите са особено лоши. Изглежда, че въпреки усилията на правителството, икономическите ползи от добрите темпове на урбанизация в региона все още не са добре изявени.