Туризмът е един от най-сериозно засегнатите сектори от пандемията през 2020 година и това е лоша новина за световния пазар за труда. Причината е, че към 2019 година 10% от работните места и от брутния вътрешен продукт в глобален мащаб зависят от тази индустрия.

Според изчисления на Световния съвет за пътувания и туризъм 197,5 милиона работни места са в риск, ако ограниченията и налагането на карантина, свързани с коронавируса, останат в сила.

През миналата година един на всеки десет души в света е работел в туризма или в свързана с него дейност, генерирайки 8,9 трилиона долара или около 10,3% от световния БВП.

През последните 5 години до края на 2019 година секторът е бил отговорен за създаването на едно от всеки четири работни места, посочват в своя публикация от Световния икономически форум.

Настоящата година обаче изглежда доста по-различно, като според изчисленията на Световната организация по туризъм към ООН броят на международните туристи може да се свие с между 60 и 80% през настоящите 12 месеца.

Ситуацията е особено тежка за някои от страните в света, които разчитат за почти цялата заетост в страната, както и за икономиката си на туристическата индустрия.

Може да се каже, че в най-голяма степен това важи за Карибските острови, където над 90% от работните места на островите Барбуда и Антигуа са свързани със сектора. По крайбрежието там има редица хотели и места за настаняване, а до малкото единствено летище в Антигуа, например, летят лидерите в авиоиндустрията American Airlines, United Airlines, British Airways и други.

Почти същото може да се каже за остров Аруба в Карибско море, където индустрията дава работа на 84,3% от населението. На трето място в това отношение е остров Сейнт Лусия, намиращ се в същия регион. Там в сектора са заети 78,1% от работещите.

В топ 10 на местата, където над половината от населението работи в туризма, са още американските и британските Вирджински острови, Макао, Малдивите, Сейнт Китс и Невис, Бахамите и Ангила.