Apple може да е компанията, разполагаща с най-голям свободен капитал в света, но не и тази, която изнася най-значителната част от своята печалба извън САЩ. Според последните изчисления на банката UBS това е друг важен играч на технологичния пазар - Microsoft.

Лидерът на IT пазара е корпорацията, включена в индекса на "Уолстрийт" S&P 500, която държи най-голяма част от печалбата си извън Щатите - общо 124 милиарда долара. Това сочат данните за четвъртото тримесечие на фискалната година.

Общо всички американски компании са насочили 2 трилиона долара извън САЩ поради различни причина. Най-често това решение се взема за избягването на плащането на данъци, тъй като в страната тяхната ставка е най-висока сред развитите икономики, посочва Business Insider.

Все пак производителят на iPhone остава втори с над 109 милиарда долара извън граница. На трето място е гигантът във фармацевтичната и химическата индустрия Pfizer с 86 милиарда долара.

Производителят General Electric е на четвърто място, съхраняващ 82 милиарда долара извън граница. Корпорацията обаче е намалила изнесената си печалба с 22 милиарда долара в сравнение с предходната година.

Ето и кои са останалите компании в топ 20:

Снимка 292052

Източник: Business Insider