737 Max на Boeing най-вероятно няма да се върне в небето поне до началото на следващата година заради поредно регулаторно забавяне, пише The Wall Street Journal. Моделите бяха приземени заради две фатални катастрофи през март 2019 г.

Федералната авиационна администрация в САЩ е взела решение да поиска коментари и бележки преди да финализира софтуерните и хардуерни промени. Не е ясно колко време ще отнеме на чуждестранните регулатори да се включат с такива. Но щатската администрация очаква, че процесът ще се проточи поне до декември. Само тогава 737 Max може да получи разрешение отново да превозва пътници.

Регулаторните одобрения на промените в хардуера и софтуера бяха забавени заради коронавирусната пандемия, която накара служителите на авиационната администрация да работят от вкъщи. Отделно, заради забраната за пътувания, се бави и обучението на американски и чуждестранни пилоти в симулатор. Очаква се това да се случи през следващите седмици и пилотите да се запознаят с редица ревизии в процедурите.

В същото време някои авиолинии съобщиха, че планират да проведат демонстрационни полети, за да уверят пътниците в сигурността на модела, което ще забави допълнително пълноценното му връщане.

Цената на кризата със 737 Max: $18,7 милиарда или дори повече

Цената на кризата със 737 Max: $18,7 милиарда или дори повече

Компанията може да има проблем с пускането на нов модел на пазара