Гигантът Apple вероятно ще намали производството на iPhone 13 и то с цели 10 милиона бройки, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на компанията. Причина за това е глобалният недостиг на чипове.

Очакваше се Apple да произведе 90 милиона бройки от новите модели на iPhone до края на тази година, но от компанията са съобщили на своите производители, че броят на устройствата ще бъде по-малък, защото доставчиците на чипове на технологичния гигант, включително Broadcom Inc и Texas Instruments не са в състояние да доставят нужните компоненти.

iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

Най-скъпият модел идва на 3 750 лева

Същевременно акциите на Apple паднаха с 1,2%, докато тези на Texas Instruments и Broadcom паднаха с около 1%.

Към момента Apple отказва да коментира тази информация. Broadcom и Texas Instruments бяха потърсени от Reuters за коментар по темата, но също не отговориха на молбата на медията.

През юли тази година Apple прогнозира забавяне на растежа на приходите и заяви, че глобалният недостиг на чипове, който оказа влияние на продажбите Mac и iPad, ще започне да влияе и върху производството на iPhone.

Кризата оказва огромен натиск върху редица индустрии, като много автомобилни производители временно спряха  производството си.

Анализатори предупреждават, че клиентите на Apple може би ще трябва да чакат доста по-дълго, отколкото са се надявали, за да получат дългоочаквания нов iPhone 13.

Доставчици на Apple предупреждават, че ограниченото електричество в Китай ще наруши доставките

Доставчици на Apple предупреждават, че ограниченото електричество в Китай ще наруши доставките

Технологичният гигант се подготвя за пиковия сезон за производство на iPhone