През 2020 година търговията с облекла и обувки се оказа една от най-тежко засегнатите от корона кризата. А сега тя взе нова жертва в сектора, при това доста голяма.

Става дума за британската империя на милиардера сър Филип Грийн Arcadia, която е подала молба за обявяване в несъстоятелност, след няколко седмици на разпространение на слухове, че групата е на ръба на фалита, пише Forbes.

В изявление на одиторската компания Deloitte, която се занимава с банкрута на групата, се потвърждава, че в момента се работи за оценяването на всички възможности за защита на бизнеса от неговите кредитори успоредно с процеса по търсене на потенциални купувачи за него.

Arcadia е един от лидерите в модната индустрия във Великобритания, като тя оперира над 400 магазина под няколко марки, включително Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton и други.

Компанията дава работа на 13 000 служители, чието бъдеще все още е неясно. Досега над 9000 души от екипа на Arcadia са били освободени заради срива на бизнеса в резултат на пандемията.

Големите проблеми за групата обаче започва доста преди 2020 година. До голяма степен компанията е притисната от нарастващата конкуренция в лицето на марки, като Asos и Boohoo. Засега обаче нейните проблеми нямат пряк ефект върху богатството на Грийн и неговото семейство.

Според изчисленията на Forbes той и неговата неговата съпруга Кристина Грийн управляват активи на обща стойност от 2,3 милиарда долара.

До голяма степен семейството се оказва почти незасегнато от проблемите на Arcadia, а това може да се обясни със солидните дивиденти, които неговите членове решават да раздадат помежду си в най-силните години за бизнеса им. Така през 2015 година общо получените от фамилията дивиденти възлизат на 2,1 милиарда долара.