Замисляли ли сте се какво се случва с купищата електроника, която използваме ежедневно, след като излезе извън употреба? Преди няколко години този отговор си задават четирима българи, които основават българския финтех стартъп "Рентроникс" и пратформата за електроника под наем Addit.tech.

Компанията е първата и единствена финтех платформа у нас, която е изградена около бизнес модела Device-as-a-Service (DaaS).

Създадена е от Ани Бъчварова, Асен Асенов, Владимир Колев и Ивайло Петков. Платформата започва работа през април 2020 г. и бързо набира популярност сред корпоративни и индивидуални клиенти. Приходите на компанията нараснаха с близо 380% на годишна база до 1,3 милиона лева през 2022 г.

Снимка 627023

Източник: iStock

Преди три години стартъпът получава 1,1 милиона лева финансиране, с което инвестира в разширяването на бизнеса извън България и в развитието на нови услуги. Привлеченото финансиране беше от българския фонд за рисков капитал Sofia Angel Ventures.

Европейските правила, които насърчават ремонтните услуги и трябва да донесат €4,8 милиарда инвестиции

Европейските правила, които насърчават ремонтните услуги и трябва да донесат €4,8 милиарда инвестиции

Вместо да заменяме или купуваме нов уред, ще можем по-лесно да ремонтираме стария

Електроника и идея за кръгова икономика

Иновативната уеб платформа на Addit.tech е вдъхновена от идеята за кръгова икономика и устойчиво развитие. Основателите и мениджмънт екипа на компанията споделят, че са създали компанията, вследствие на това, че потребителите и бизнеса у нас все още използват електроника по начин, който води до неефективно разпределение на ресурси и средства, свръхконсумация, както и до вреди за околната среда.

Тенденциите в съвременния начин на живот променят посоката на предпочитанията и навиците на хората - от закупуване и притежаване на материални продукти, към обогатяващи живота преживявания.

С въвеждането на силно конкурентни и гъвкави услуги за наем и изцяло дигитално клиентско изживяване, компанията успява да промени фундаментално достъпа, използването и оценяването на електрониката от страната на бизнеса и потребителите.

Нови пазари, използвана и обновена електроника

След успешното представяне на абонаментния модел на електронни устройства на българския пазар, следващите цели компанията бяха за разширяване на бизнеса и в съседните страни. Така се стигна до старта на две нови бизнес линии - създаване на пазар за използвана и обновена електроника, както и предлагането на иновативни финансови решения, насочени специално към търговията на дребно.

Днес от българския стартъп са категорични във все по-големия интерес към модерни решения за наем на пазара на електроника в България и използването на този модел от страна на корпоративния сектор. На този фон компанията определено успя да се затвърди като най-иновативната, гъвкава и устойчива DaaS платформа в региона.

За 1 година светът изхвърли 62 милиона тона електронни отпадъци

За 1 година светът изхвърли 62 милиона тона електронни отпадъци

Купищата електронни отпадъци се трупат по цял свят