PlanDelta е българският финтех стартъп, разработващ решения за гъвкаво финансово планиране. Миналата година компанията набра нови 2,3 милиона евро рисков капитал, които използва, за да излезе официално на пазара в началото на 2023 година и да разшири своите екипи във Великобритания, Нидерландия и България.

"Мисията на нашата компанията е да позволи на малките и средни бизнеси да бюджетират по гъвкав и интуитивен начин. PlanDelta им предоставя достъп до платформа за финансово планиране и анализ (FP&A), която е значително по-достъпна от алтернативите на пазара", коментира Милен Манев, който е съосновател на компанията.

Заедно с Мартин Миланов основават PlanDelta, вследствие на проблемите, с които се сблъсква в работата си Мартин, който е работил като финансов директор.

Финтех, сензори и рециклиране: Това са най-добрите младежки стартъпи за 2023 г.

Финтех, сензори и рециклиране: Това са най-добрите младежки стартъпи за 2023 г.

Те бяха наградени в състезанието на Фонда на фонодвете и Стопанския факултет на СУ

Какво представлява PlanDelta?

lanDelta е FP&A (Financial Planning & Analysis) продукт. Това е доста добре развит софтуерен бранш от десетилетия, но до голяма степен концентриран върху enterprise сегмента.

В същото време малките и средни фирми в 99% от случаите ползват Excel, но с нарастването на сложността на бизнеса и разширяването на финансовата функция, този начин на работа става все по-комплексен и ненадежден.

"Затова ние работим, за да създадем платформа, която да е ценово достъпна за фирмите в този сегмент, да предлага лесен постъпков подход към конфигурацията си, без нуждата от външни консултанти, и в която финансистите да могат да стигнат от суровите си данни до сложни аналитики за по-малко от 24 часа", обяснява Милен Манев.

Капиталът

Големият успех на компанията е това, че успява да привлече глобален инвестиционен фонд в лицето на RTP Global и набира сумата от €2,3 милиона рисков капитал. Милен Манев и бизнес партньорът му Мартин Миланов продължават да работят и с Eleven Ventures, които са и техният първи инвеститор. 

Стартъпът разполага и с група от 17 angel investors, което е своеобразен рекорд за българска стартираща компания.

"Освен че са невероятна група от професионалисти живеещи на 4 континента, всеки от тях е експерт в ключова област за бъдещото развитие на компанията - финанси, маркетинг, продажби, UX - което създава един чудесен мозъчен тръст на който можем да се опрем при взимането на важни решения", разказва Манев.

Основната част от набраната сума се използва за развойна дейност, като вече започваме да откриваме и първите бизнес позиции. Най-голямата краткосрочна цел, която българската компания постига е тазгодишното обявяване на официалния launch на техния продукт и излизането му от бета.

По-дългосрочните цели на PlanDelta са свързани с навлизането на няколко големи външни пазара и постигането на заложените им цели за приходи.

 Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Пандемията не само не забави, но и ускори растежа на родните стартъпи