Един от най-богатите хора в света, миилиардерът Джеф Безос, ще напусне поста главен изпълнителен директор на създадената от него Amazon на 5 юли тази година. Това потвърди самият той на годишно събрание на акционерите на компанията. Безос ще бъде заменен от Анди Джеси, който е главен изпълнителен директор на Amazon Web Services - това е бизнесът на Amazon, свързан с облачни изчисления.

"Избрахме датата 5 юли, защото за мен тя е сантиментална. Това е денят, в който Amazon беше създаден през 1994-а година, точно преди 27 години", коментира Джеф Безос.

Припомняме, че още през февруари тази година от Amazon заявиха, че Безос ще подаде оставка като главен изпълнителен директор. Конкретни причини не бяха посочени, но стана ясно, че той ще заеме поста на изпълнителен председател на компанията.

Съдят Amazon за монопол във Вашингтон

Съдят Amazon за монопол във Вашингтон

Главният прокурор на американската столица твърди, че компанията изкуствено завишава цените

През последните месеци Amazon се сблъсква със сериозни проблеми. Вчера стана ясно, че съдят онлайн търговецът за монопол във Вашингтон. Главният прокурор на американската столица твърди, че компанията изкуствено завишава цените и блокира конкуренцията. Говорителят на компанията заяви в своя защита, че "търговците определят сами цените на собствените си продукти", както и че стойността на стоките, предлагани на платформата им е конкурентна и пазарна.

Amazon под натиск да разкрие пластмасовия си отпечатък

Amazon под натиск да разкрие пластмасовия си отпечатък

Според доклад, онлайн търговецът е генерирал 210 000 тона пластмасови опаковки, които са попаднали в океаните

Компанията е и под сериозен натиск да разкрие пластмасовия отпечатък, който оставя. Според доклад, който беше оповестен публично тази седмица, онлайн търговецът е генерирал 210 000 тона пластмасови опаковки, които са попаднали в океаните.

Amazon врезе в световните новини тази седмица и с една доста сериозна бизнес сделка. Компанията обяви, че закупува холивудското студио Metro Goldwyn Mayer $8,45 милиарда. По този начин платформата Amazon Prime придобива около 4000 филма и 17 000 телевизионни предавания.

Amazon купува Metro Goldwyn Mayer $8,45 милиарда

Amazon купува Metro Goldwyn Mayer $8,45 милиарда

Платформата Amazon Prime придобива около 4000 филма и 17 000 телевизионни предавания