Седмица след пускането на хитовата игра Pokemon GO на пазара, издателят й Nintendo успя да удвои пазарната си капитализация при рекорден скок на акциите си. В началото на тази седмица обаче еуфорията по приложението затихна, а интересът на инвеститорите към японската корпорация вече не е толкова голям.

На фона на всичко това обаче остава въпросът – какво се случва със стартиращата компания, разработила продукта?

Анализ на финансовата фирма Citibank показва, че Niantic е поскъпнала рекордно благодарение на Pokemon GO, като капитализацията й към днешна дата се изчислява на 3,65 милиарда долара. Прогнозите на експертите са за приходи от 750 милиона долара за тази година за фирмата, пише CNN Money.

Борсовата приказка за Nintendo свършва

Борсовата приказка за Nintendo свършва

Акциите на компанията се сринаха след признание за проблем с приходите

Подобен резултат не би бил неочакван, като се има предвид, че от 6 юли насам играта е сред най-сваляните приложения за iOS и Android устройства.

От Apple дори заявиха, че през миналата седмица са отчели най-големия брой сваляния на софтуер в историята на операционната система.

Интересното е от къде идват тези големи приходи след като играта се разпространява безплатно. Тя обаче предлага допълнителни функции, които се заплащат. Част от парите от тях отиват за Niantic, както и за Google Play и App Store на Apple.