Френската отбранителна компания Thales ще наеме 12 000 служители тази година, заради по-голямото търсене, предизвикано от войната на Русия в Украйна.

Близо 40% от новите служители ще работят по научноизследователска и развойна дейност в области, които включват AI, софтуерно инженерство, киберсигурност и биометрия, се казва в изявление на компанията, цитирано от Bloomberg.

5 500 от новите 12 000 служители, ще бъдат базирани във Франция и 3 340 в останалата част на Европа, в страни като Обединеното кралство. Други ще бъдат разположени в САЩ, Канада, Азия и Австралия.

Компанията има около 77 000 служители в края на 2022 г. Тя нае още 11 500 нови служители през миналата година. Акциите на Thales са нараснали с 12% до момента и се търгуват на рекордно високи нива.

Войната в Украйна подтикна много страни да увеличат военните разходи и разходите за сигурност, да подменят или модернизират военното оборудване.

Страната с най-многочислената армия в EС Франция увеличaва бюджета си за отбрана

Страната с най-многочислената армия в EС увеличaва бюджета си за отбрана

Планът идва почти година след като Русия нахлу в Украйна, което се превърна в най-голямата геополитическа заплаха за Западна Европа

През януари страна обяви, че планира да отдели 400 милиарда евро за разходи за отбрана между 2024 и 2030 г., спрямо 295 милиарда през периода 2019-2025 г.

След нахлуването на Русия в Украйна германският канцлер Олаф Шолц обяви специален фонд на стойност 100 милиарда евро за финансиране на възстановяването на армията на страната през следващите години.