Google е заплашена от солени глоби от регулаторите в Европейския съюз, след като няколко групи за защита на потребителите обвиниха технологичния в злоупотреба с личните данни използващите операционната система Android и по-специално местоположението им, пише Bloomberg.

Седем европейски потребителски организации заявиха, че ще подадат оплаквания в националните регулатори, кото могат да наложат санкции от до 4 процента от годишните приходи. Групите обвиняват технологичния гигант, че събира данни за потребителите, които могат да разкрият много повече от просто тяхното местположение, включително политическите им предпочитания и сексуалната ориентация.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили

"Гладът на Google за данни е всеизвестен, но мащабът, в който подлъгва потребителите си и следи и монетизира всяка тяхна крачка спира дъха", казва Моник Гойънс, генерален директор на организацията BEUC.

Подразделението на Alphabet Inc. "не уважава основни принципи в GDPR, като например да използва данните по законен, честен и прозрачен начин", казва още тя. "Смартфоните се използват, за да следят всяко наше движение".

4,4 милиона души съдят Google за общо $4,29 милиарда

4,4 милиона души съдят Google за общо $4,29 милиарда

Технологичната компания е събирала незаконно лични данни, твърдят потърпевшите