По подобие на много от автомобилните гиганти по света и компаниите, заети в сектора у нас, имат готовност да произвеждат респиратори, които да бъдат използвани в борбата с коронавируса при необходимост. Това потвърди президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.), който е член на борда на "Аутомотив Клъстер България".

"Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света. Получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори", уверява той в интервю за BloombergTV България.

"Опитваме се да трансформираме производството и у нас по подобие на Tesla. И в България може да произвеждаме респиратори", казва още той.

Що се отнася до ситуацията, в която се намира автомобилната индустрия в глобален мащаб, Плевнелиев посочва, че навсякъде по света заводите са спрели работа, а поръчките намаляват. "Не ни чака нищо добро докато не се възстанови икономическата активност", смята той.

"Не вярвам, че бързо ще слезем надолу и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното", предупреждава той.

Според Росен Плевнелиев ще бъдат необходими поне три месеца за възстановяване от кризата, като самата тя може да трае поне три години.

"Компаниите в бранша ще се възползват от всички правителствени мерки. Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки", казва още той.