Индийската компания Ola Electric има големи планове за навлизането си на пазара на електромобили. Основателят й Бавиш Агарвал се надява да построи най-големия завод за електрически скутери в света. Плановете са съоръжението на бъде изградено едва за 12 седмици, пише Bloomberg. Инвестицията е за 330 милиона долара.

Компания цели да произвежда по 10 млн. превозни средства годишно, или 15% от електрическите скутери в глобален мащаб, до лятото на 2022 г. Ако това стане факт, то компанията ще произвежда по един скутер на всеки две секунди, след като заводът бъде разширен през 2022 г.

Агарвал навлиза в индустрията в момент, в който тя е разтърсена от глобалния отлив на пътуванията. Скутерите и мотоциклетите са най-популярният вид транспорт в големите градове в Индия, но един от големите замърсители.  Фрапиращо е, че 21 града в Индия се нареждат сред 30-те най-замърсени градски центъра в света през 2019 г. В момента страната се насочва към електрически транспорт с редица инвестиции.

Агарвал казва, че е се вдъхновява от компании като Tesla, Nio и Xpeng, които вече са доста популярни в Азия и предлагат все по-достъпни продукти. Той обаче се фокусира върху дву-, три- и четириколесните превозни средства за градски условия.

Електрическите превозни средства представляват по-малко от 1% от всички продадени автомобили в Индия според данни на KPMG и Конфедерацията на индийската индустрия. До 2030 г. в Индия електрическите скутери биха могли да представляват между 25% и 35% от пазара на двуколесни превозни средства а триколесните - от 65% до 75%, като достъпността ще е от голямо значение.

По думите на Агарвал продуктът му ще се конкурира с традиционните скутери, чиято цена достига около 1000 долара на брой.

Фабриката ще разполага с над 3000 робота и с 10 000 работници. Софтуерът, създаден от неговия екип ще раздели работата. Покривът на фабриката ще бъде покрит със слънчеви панели.

Ola Electric смята да проектира и произвежда собствена батерия, двигател, софтуер за превозни средства, подобно на Tesla.