Те са творения на лесния и евтин кредит, бенефициенти на щедрост на централната банка. И сега, когато ерата на нетрадиционната парична политика приключи, те са изправени пред предизвикателство, както никога досега. Те са корпоративните "зомбита" на Америка, компании, които не печелят достатъчно, за да покрият разходите си за лихви, камо ли да реализират печалба.

Тези компании варират от фаворитите на меме-инвеститорите AMC Entertainment Holdings Inc. до имена на домакинства като American Airlines Group Inc. и Carnival Corp., техните редици се увеличиха през последните години, включвайки приблизително една пета от 3000-те най-големи публично търгувани компании в страната и носещи около 900 милиарда долара дълг. Сега, казват някои, времето им може да изтича. Фирмите, които някога можеха да разчитат на практически неограничен достъп до пазарите на облигации и заеми, за да останат на повърхността, са застрашени, тъй като инвеститорите, които очакват рецесия, затварят крана за всички, освен за най-кредитоспособните емитенти.

Малкото щастливци, които все още могат да намерят желаещи кредитори, са изправени пред значително по-високи разходи по заеми, тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да укроти инфлацията от над 8%. С нарастващите входящи разходи, които са готови да изядат печалбите, това е оставило широка част от корпоративна Америка с малко поле за грешка. Крайният резултат може да бъде продължителен период от фалити, за разлика от последните години.

Дългът на зомби компаниите в САЩ удари близо $2 трилиона

Дългът на зомби компаниите в САЩ удари близо $2 трилиона

Четирите големи авиокомпании в САЩ са станали зомбита през 2020 г.

"Когато лихвените проценти са на или близо до нула, е много лесно да получите кредит и при тези обстоятелства разликата между добра компания и лоша компания е малка", каза Комал Шри-Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies и бивш главен глобален стратег на TCW Group. "Едва когато приливът се върне, разбираш кой плува гол."

Разбира се, през последното десетилетие е имало много моменти, когато компании зомбита са се появявали на прага на разплата, само за да бъдат спасени в последната минута. Но наблюдателите на индустрията отбелязват, че това, което прави този път различен, е наличието на буйна инфлация, която ще ограничи способността на политиците да се притекат на помощ в последния час. Това не означава, че вълна от неизпълнение е неизбежна.

Безпрецедентните усилия на Фед за повишаване на ликвидността след началото на пандемията позволиха на зомби компаниите да наберат стотици милиарди долари дългово финансиране, което може да им даде месеци живот, дори години. И все пак, тъй като централната банка работи за бързо премахване на стимулите, ефектите върху кредитните пазари вече са очевидни.

Компаниите с нежелан рейтинг, класирани под BBB- от S&P Global Ratings и Baa3 от Moody's Investors Service, са взели на заем едва 56 милиарда долара на пазара на облигации тази година, което е спад от над 75% в сравнение с миналата година. Всъщност емитирането през май от едва 2,2 милиарда долара ще бъде най-слабото за месец по данни от 2002 г.

Еврозоната неволно е подкрепяла финансово зомби-компании, установи ЕЦБ

Еврозоната неволно е подкрепяла финансово зомби-компании, установи ЕЦБ

Въпросните фирми са забавили икономическия растеж на по-стабилните компании

"Ако лихвите не бяха толкова ниски, много от тях вече щяха да са фалирали", каза Вирал Ачаря, професор в Stern School of Business на Нюйоркския университет и бивш заместник-управител на Резервната банка на Индия.

"Освен ако нямаме друга пълноценна финансова криза, не мисля, че капацитетът на Фед за спасяване е непременно толкова висок. Особено когато те изрично казват, че искат да намалят търсенето. Как това е в съответствие с поддържането на тези фирми живи?"

Набирането на пари на пазара на заеми с ливъридж не беше много по-лесно на фона на опасенията, че затягането на паричната политика може да насочи САЩ към рецесия. Новите заеми започват от под 6 милиарда долара през май в сравнение с над 80 милиарда долара през януари, според данни, събрани от Bloomberg.

По-лошото е, че компаниите, които натрупаха заеми в балансите си, за да се справят с пандемията, сега са изправени пред плашещата перспектива - по-високите лихвени проценти да изядат все по-голям дял от приходите им. Фед ще повиши целевата си лихва с 3 процентни пункта до края на следващата година, според Bloomberg Economics, повишавайки показателите за плаващи лихви, които подкрепят корпоративните заеми.

Дори малкото спекулативни фирми, които могат да набират средства, ще трябва да плащат много повече, за да използват пазара. Операторът на круизни кораби Carnival продаде 1 милиард долара от осемгодишни банкноти с доходност от 10,5% по-рано този месец, рязък контраст с 2 милиарда долара, които успя да набере само седем месеца преди това при процент от 6%.

В същото време корпоративните печалби в САЩ спаднаха най-много през първото тримесечие за почти две години, тъй като някои компании се бореха да прехвърлят нарастващите разходи за материали, доставка и труд върху потребителите. От 50-те най-големи зомбита по неизплатен дълг, половината отчитат по-ниски оперативни маржове в последните си резултати, показват данните, събрани от Bloomberg. Тенденцията само ще се влошава, според Виктор Хьорт, глобален ръководител на кредитната стратегия в BNP Paribas SA.

Зомби компании: Вълна от закъснели фалити може да залее Германия

Зомби компании: Вълна от закъснели фалити може да залее Германия

Берлин даде възможност на закъсалите компании да не фалират до септември. Но какво ще се случи след това?