Финансовите политики на еврозоната, насочени към поддържане на икономиката на повърхността по време на пандемията, неволно са подкрепяли т.нар. зомби-компании, сочат данните от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това са нежизнеспособни фирми, които не са способни да печелят така, че да покриват задълженията си, но все още имат достъп до кредити, чрез които отлагат плащанията си. Тези компании определено са в тежест на икономиката, защото не могат да си позволят да извършват каквито и да е инвестиции.

ЕЦБ: Лошите заеми в еврозоната достигнаха ново дъно

ЕЦБ: Лошите заеми в еврозоната достигнаха ново дъно

Съотношението на този тип кредити към всички задължения е спаднало до 2,63%

Оказва се, че по време на пандемията, зомби-компаниите са поддържани живи именно заради достъпа им до много евтини кредити. Основният проблем е че те са забавили икономическия растеж на по-стабилните компании, тъй като често са им отнемали финансиране. Проблемът се задълбочава още повече, защото зомби-фирмите застрашават и балансите на банките.

"Икономическото въздействие от пандемията и финансовите политики на еврозоната може да са допринесли поне временно за подпомагането на тези зомби-компании", твърдят представители на ЕЦБ в доклад, посветен на финансовата стабилност.

"Въпросните фирми вероятно са имали достъп до схемите и мораториумите, гарантирани от правителствата в еврозоната, заради техните широки критерии за допустимост", допълват от Европейската централна банка.

Според финансовите анализатори все пак действителните ползи, от които са се възползвали зомби-фирмите, вероятно са били скромни И все пак тази подкрепа трябва да спре, за да се предотврати по-широка заплаха за финансовата стабилност на Европа.

Лихвите в еврозоната и в България се движат паралелно, но не съвсем

Лихвите в еврозоната и в България се движат паралелно, но не съвсем

Какво показват последните доклади на ЕЦБ и БНБ