През тази седмица САЩ успяха да се похвалят с първата си компания, минала границата от 2 трилиона долара. След като преди две години успя да прекрачи първия трилион, сега Apple успя да постигне следващата крачка по стълбицата на пазарната капитализация.

За това помогна поскъпването на акциите на технологичния производител, като тяхната единична цена успя да скочи над 467,77 долара. Така гигантът се превърна във втората компания в света, постигнала този успех, след като петролният лидер Saudi Aramco достигна такава оценка през декември 2019 година.

Apple вече струва $2 трлн.

Apple вече струва $2 трлн.

Първата американска компания, която достига подобна оценка

Как Apple успя да стигне до тук?

Производителят на емблематичния iPhone дебютира на фондовия пазар на 12 декември 1980 година, когато пуска на пазара 4,6 милиона акции на единична цена от 22 долара.

Първичното публично предлагане (IPO) става най-голямото такова на технологична компания до този момент и благодарение на него 40 от общо 1000 нейни служители стават милионери. Акционер номер 1 за Apple към този момент е Стив Джобс. На едва 25 години той успява да завърши първия ден на търговия с нетно богатство за 217 милиона долара.

2 десетилетия след дебюта ѝ на борсата пазарната оценка на производителя вече достига 5 милиарда долара. И ако тази сума изглежда впечатляващо, то може да кажем, че през следващите 20 години тя успява да се увеличи с впечатляващите 400 пъти.

По-значителното нарастване на капитализацията идва след ключовото за историята на Apple представяне на първия iPhone през 2007 година. И ако по време на финансовата криза акциите на компанията са ударени и губят част от стойността си, то след 2010 година те тръгват стремглаво нагоре.

За първи път капитализацията на компанията стига половин трилион долара през 2012 година. Само още шест години са необходими на Apple, за да натрупа още 500 милиарда долара и да стане първата технологична компания, минала заветния 1 милиард долара пазарна оценка. А по-малко от две години са достатъчни за следващата голяма "хапка" - капитализация от 2 трилиона долара.

Infographic: Apple's Road to $2 Trillion | Statista You will find more infographics at Statista