Klarna вече е най-скъпо оценената частна финтех компания в Европа и четвърта в света, предава CNBC. Шведската компания за онлайн плащания набра $650 млн., като получи оценка от $10,6 млрд. Рундът бе воден от Silver Lake Partners, заедно с GIC - суверенния фонд на Сингапур, както и BlackRock и HMI Capital.

Klarna, с пълен банков лиценз, е най-позната с модела си "купи сега, плати по-късно", който предлага на потребителите безлихвено финансиране за покупки на дребно. Klarna плаща на търговеца, когато потребителят закупи нещо чрез платформата, а по-късно купувачът плаща на равни месечни вноски.

Финтехът печели от такса, която получава от търговеца, както и от лихви и такси, ако потребителите забавят плащанията.

Компанията се конкурира с американската Affirm, водена от съоснователя на PayPal Макс Левчин, и австралийската Afterpay. Миналия месец последната постигна сделка за придобиване на испанската Pagantis, което ще ѝ позволи да стъпи на Стария континент.

В момента Klarna има над 12 млн. активни потребители по света. Шведската компания отчита значителен растеж и в САЩ, като през първото полугодие е добавила 35 хил. търговци. Общият им брой вече е над 200 хил., включително имена като Sephora, Groupon и Ralph Lauren.

Скорошно изследване на McKinsey & Company сочи, че над 75% от потребителите са опитали нови брандове, места или методи за пазаруване през пандемията. 82% от тези, изпробвали нови методи за дигитално пазаруване, ще продължат да ги използват и след края на пандемията.

За Klarna това донесе растеж на обема и приходите от 44% през първото полугодие на 2020 г. и 36% на годишна база до над $22 млрд. и $466 млн. съответно. Засега ръстът не означава печалба. Klarna отчита 7-кратно повишение на загубата през полугодието от $59,8 млн.

Финтехът за трансгранични плащания TransferWise получи оценка от $5 млрд.

Финтехът за трансгранични плащания TransferWise получи оценка от $5 млрд.

Така компанията отново се нарежда сред най-скъпите европейски стартъпи