Изминаха цели 15 месеца, откакто милиони работници по света напуснаха офисите си и поставиха импровизирани бюра за работа у дома. Но тъй като случаите на Covid-19 значително намаляват и все повече хора или са изкарали вируса, или са се ваксинирали, или и двете, компаниите започват да създават протоколи за това как и дали животът в офиса ще се възобнови. Такава е ситуацията в Европейския съюз, такава е и в САЩ.

CNN Business пише, че банките на Wall Street искат всеки служител да се върне на бюрото си в офиса до Деня на труда, който в САЩ се отбелязва на 5 септември. Това обаче няма как да се случи. От Citibank, например, заявиха, че залагат повече на т. нар. хибриден модел - няколко дни в офиса, няколко дистанционно. Технологичните компании обаче сякаш възприемат най-гъвкавия подход.

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

В момента 95% от служителите на компанията работят от дома

А що се отнася до самите служители, повече от половината от анкетираните в неотдавнашно проучване на Pew Research Center заявиха, че биха искали да продължат да работят от вкъщи, поне през половината време от работната седмица, дори и след като пандемията изцяло отшуми.

Ето как някои от най-големите имена в областта на технологиите и финансите се справят с връщането към офисния живот:

Apple

Apple очаква служителите да се връщат в офисите си по три дни в седмицата от септември, пише главният изпълнителен директор Тим Кук в имейл до подчинените си по-рано този месец.

"Успяхме да постигнем много, докато бяхме разделени, но истината е, че през изминалата година ни липсваше нещо съществено - да сме един до друг", написа Кук в имейла.

От септември се очаква се служителите да бъдат в офиса в понеделник, вторник и четвъртък. Компанията предлага също до две седмици дистанционна работа годишно и насърчава, но не изисква ваксинация срещу Covid-19.

Facebook

По-рано този месец Facebook обяви, че служителите могат да кандидатстват за изцяло дистанционна работа в компания, ако тяхната позиция го позволява. Всеки служител, който иска да се върне в офиса, може да го направи хибридно, но се насърчава да прекарва поне половината от времето си работейки от вкъщи. Служителите ще имат право и по 20 дни всяка година да работят отр азстояние. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг обяви, че самият той планира да продължи да работи дистанционно поне до средата на следващата година.

Защо Зукърбърг ще работи дистанционно до следващата година?

Защо Зукърбърг ще работи дистанционно до следващата година?

Милиардерът иска да послужи за пример на своите конкуренти и служители и отново създава тенденция

Google

До септември служителите на Google по целия свят могат да продължат да работят отдалечено, а след това ще трябва да вземат решение дали да се върнат в офиса - за постоянно или хибридно, или пък да кандидатстват за позиция в компанията, която им позволява работа изцяло от разстояние. "Бъдещето на работата е гъвкавостта", написа главният изпълнителен директор Сундар Пичай.

Citibank

От банката обявиха, че ще приемат известна гъвкавост в процеса на завръщането в офиса. От финансовата институция очакват до 30% от американския персонал да се върне в офиса през юли.

По-голямата част от работещите в Citibank в световен мащаб ще работят "хибридно"и ще са в офиса поне три дни от седмицата.

Goldman Sachs

Goldman Sachs посрещна служителите си в офиса в последния понеделник на юни. Компанията очаква 5 400 новонаети стажанти, анализатори и сътрудници присъствено на работа в допълнение към завръщащите се служители.

"Ние сме фокусирани върху това да съберем отново хората си заедно, защото вече е безопасно да го направим", написаха от ръководството на банката в служебен мейл до наемниците си. Goldman Sachs също така задължи служителите си да докладват своя ваксинационен статус.

Въпреки че не се изисква ваксинация, компанията насърчава целия персонал да се ваксинира, ако това е възможно.

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние