Новият завод на Lockheed Martin, в който може да се произвеждат и изтребителите F-16 Block 70 за България, ако страната официално подпише договора, е почти готов, съобщиха от компанията.

Съоръжението се намира в Грийнвил, Южна Каролина. Преди това моделите се произвеждаха в щата Тексас.

Заводът в Грийнвил скоро ще започне производството на новите F-16 Block 70 за Бахрейн, Словакия и други международни клиенти, сред които може да бъде и България.

"F-16 Block 70 за България, най-новата и най-развита версия на знаменития еднодвигателен изтребител на НАТО, ще бъде произвеждан в завода на Локхийд Мартин в Южна Каролина", каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin.

"С напредването на процеса по придобиване на F-16 Block 70 България може да бъде сигурна, че ще получи доказана и иновативна самолетна система, която в продължение на десетилетия ще може да допринася към оперативната съвместимост на НАТО."

F-16 Block 70 има вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители Ф-35 II и Ф-22 и в същото време е доказано, способно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО, казват от компанията.

То ще допринесе за националната сигурност на България и ще предостави дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили. Компанията работи с правителствата на България и Съединените щати за очертаване на възможностите за намаляване на разходите в процеса на преговорите.

В допълнение, Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България. Придобиването на F-16 Block 70 ще донесе реални ползи за страната, като подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост, уверяват от там.