Най-големият руски производител на подвижен състав за железопътен транспорт "Трансмашхолдинг", подписа акционерно споразумение с индийската компания Rail Vikas Nigam Limited (RVNL) за създаване на съвместното предприятие Kinet Railway Solutions ltd. Новата компания ще доставя и поддържа влакове Vande Bharat в Индия.

Съгласно документа, по думите на генералния директор на "Трансмашхолдинг" Кирил Липа, ще бъдат произведени общо 120 електрически влака за дълги разстояния, включително със спални места. Производството на подвижния жп състав ще се извършва в Индия, в град Латур, в рамките на пет години от датата на подписване на договора, пише "Интерфакс". Сервизната поддръжка на вагоните ще се извършва в продължение на 35 години.

В създаденото в Индия съвместното предприятие, руската страна ще притежава 75%, а индийската страна ще има дял от 25%.

Германските железници Deutsche Bahn предлагат за продажба логистистичното си поделение за невероятните €20 милиарда

Германските железници Deutsche Bahn предлагат за продажба логистистичното си поделение за невероятните €20 милиарда

Вече има потенциални инвеститори

Генералният директор на "Трансмашхолдинг" отбелязва, че съвместната компания (със 75% руско участие) е спечелила най-големият търг в историята на индийските железници - за 6,5 млрд. долара. Следващият етап от проекта ще бъде подписването на договор със самите индийски железници.

"Трансмашхолдинг" е най-големият разработчик и производител на модерен железопътен подвижен състав в Русия. Компанията се занимава по-конкретно с проектиране на подвижен състав и цифрови системи за управление на движението. Тя произвежда и доставя пътнически влакове и отделни вагони, влакове за метро, локомотиви, двигатели и компоненти за железопътни оператори и производители в 30 страни в света.

Русия стана и най-големият доставчик на петрол за Индия

Вторият по общ обем износител на стоки за Индия, стана и най-големият й доставчик на петрол

Цената обаче е с около 15% по-ниска от тази на другите доставчици