Седмица след като японските регулатори отложиха старта на най-голямата атомна електроцентрала, заради опасения относно безопасността, неволите на компанията не спират, но този път причината е небрежен служител.

Става въпрос за електроцентралата Kashiwazaki-Kariwa в японската префектура Ниигата, която е управлявана от Tokyo Electric Power. Според изявление на компанията служител е оставил куп документи върху колата си, преди да потегли и да ги загуби, предава Bloomberg.

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

От 2003 г. насам в страната са затворени шестнадесет реактора

Грешката от небрежност е последната в поредица от грешки на компанията и вероятно ще подкопае още доверието в регулатора. Именно заради пропуски в безопасността и строг регулаторен процес Япония не успя да рестартира повечето си ядрени реактори, затворени след аварията във Фукушима през 2011 г.

Националният регулаторен орган, който следи за безопасността на останалите 33 реактора в Япония, реши да удължи забраната за възобновяване на работата на електроцентралата миналата седмица, заради "неадекватни" превантивни мерки на предприятието.

Загубените документите са свързани със справяне с пожари и наводнения. Компанията все още се опитва да възстанови 38 страници от тях. Регулаторът заяви, че ще гарантира, че целият персонал спазва строги правила за изнасяне на документи и информация извън обекта.