Печалбите на HSBC за първата половина на тази година се понижиха с 65%. Най-голямата банка в Европа отчете печалба в размер на 4,3 млрд. долара в сравнение с 12,4 млрд. долара за същия период на миналата година, съобщи BBC.

Спадът беше много по-голямо, отколкото прогнозираха анализаторите и показва колко силно HSBC е бил засегнат от ефектите на пандемията.

HSBC е със седалище в Лондон, но повече от половината от печалбата му идва от азиатския финансов център на Хонконг. Банката се справя с редица предизвикателства, а не само с финансовия спад, причинен от коронавируса. В момента тя е въвлечена в политическа битка за подкрепата си на китайския закон за национална сигурност в Хонконг, като същевременно се стреми към преструктуриране на глобалните си банкови операции.

"Ще се изправим пред всякакви политически предизвикателства, които възникват с фокус върху дългосрочните нужди на нашите клиенти и интересите на нашите инвеститори", заяви главният изпълнителен директор на групата на HSBC Ноел Куин в понеделник.

"Напрежението между Китай и САЩ неизбежно създава предизвикателни ситуации за организация с отпечатък на HSBC.

HSBC съкращава 35 хил. души, а печалбата на банките в САЩ спадна със 70%

HSBC съкращава 35 хил. души, а печалбата на банките в САЩ спадна със 70%

Най-голямата банка в Европа иска да пести $4,5 млрд. годишно

Съкращения на работна сила

През юни най-голямата банка в Обединеното кралство заяви, че ще продължи с плана си за съкращаване на 35 000 работни места от работна сила в световен мащаб, което възлиза на 235 000, като част от голямо преструктуриране, обявено през февруари.

Председателят на HSBC Марк Тъкър ръководи програмата за свиване на операциите на банката в Европа и САЩ. Съкращенията бяха спрени по време на избухването на коронавирус, но сега отново са на дневен ред.

По-рано HSBC заяви, че може да прекрати или продаде своите банкови операции в САЩ, което може да включва свиване на 224-те си клона в САЩ с около 30%.

HSBC и конкурентът Standard Chartered, попаднаха под обстрел, тъй като излязоха в подкрепа на противоречивия китайски закон за национална сигурност за Хонконг.

През юни държавният секретар на САЩ Майк Помпео и британските политици разкритикуваха HSBC, че подкрепят новото законодателство на Китай, което означава, че хората са изправени пред наказателно преследване за изказване срещу Пекин.

И HSBC, и Standard Chartered са със седалище в Лондон, но печелят значителна част от печалбата си в Азия, като Хонконг служи като център за региона.

Миналата седмица Standard Chartered също пусна своите полугодишни резултати и поднови ангажимента си към Хонконг.

"Убедени сме, че по-голямото сътрудничество е най-добрият начин да намерим устойчиво равновесие в тези сложни ситуации", заяви председателят на групата на Standard Chartered Жозе Виналс.

"Ние обаче вярваме, че Хонконг ще продължи да играе ключова роля като международен финансов център и сме изцяло ангажирани да допринесем за неговия продължителен успех", добави той.