Работници в складовете на гиганта за онлайн търговия на дребно Amazon съдят компанията, пише CNN. Според новия съдебен процес фирмата не защитава достатъчно служителите си, а в съоръжението в Статън Айлънд работниците са изложени на директен риск от зараза, като това излага на риск и техните семейства.

В жалбата, подадена в сряда от трима работници на Amazon в склада JFK8, се твърди, че действията на компанията за спазване на насоките за обществено здраве са само фасада, като същевременно работодателят притиска служителите да докладват за работа в опасни за тях условия.

В резултат "докато повечето нюйоркчани са останали в безопасност, като са спазвали държавната препоръка за престой у дома ... за работниците на JFK8 и техните семейства домът всъщност беше опасно място", пише в иска.

"Ние сме натъжени от трагичното въздействие, което Covid-19 оказа върху общностите по целия свят, включително върху някои членове на екипа на Amazon и техните семейства и приятели. От началото на март до 1 май предлагахме на нашите служители неограничено време извън работните места, а от 1 май предлагаме отпуск за най-уязвимите или които трябва да се грижат за деца или членове на семейството", обясняват от Amazon в отговор.