Мисията на SpaceX Inspiration4 може да звучи познато, точно като поредната крачка в космическата надпревара. Тя обаче ще бъде много различна от скорошно проведените мисии на Ричард Брансън и Джеф Безос.

Virgin Galactic на Брансън и Blue Origin на Безос изпратиха цивилни екипажи в Космоса на кратки, суборбитални полети, които продължиха само няколко минути.

Но компанията на Мъск SpaceX планира до дни да изпрати първия си изцяло цивилен екипаж на тридневна мисия около Земята.

Мисията ще се извършва без професионален астронавт на борда. Това ще бъде първият орбитален полет в космическия туризъм, който няма астронавт. Командващ мисията е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман, който е опитен пилот. Той е основател компанията Shift4 Payments. Той купува четирите места на полета за приблизително 200 милиона долара.

Милиардерът иска мисията да е в полза на детската изследователска болница "Сейнт Джуд". Той вече е дарил 100 милиона долара за каузата и е събрал допълнителни 13 милиона долара.

На борда ще бъде също посланикът на Сейнт Джуд-29-годишната Хейли Арсено. Тя ще бъде най-младият американец, отишъл в Космоса, както и първият човек с протеза, летял в подобна мисия.

Към тях се присъединят и Крис Семброски (41 години) и д-р Сиан Проктор (51 год.).

Излитането ще е от площадка в космическия център на НАСА във Флорида.