SpaceX ще направи нещо, което никога не е правено досега: ще изпрати един и същ космически апарат в орбита на Земята за втори път.

Компанията, оглавявана от Илън Мъск, ще се опита да използва отново космическия апарат Dragon по време на пътуване, в което ще снабди с провизии Международната космическа станция.

SpaceX вече доказа, че може да използва два пъти ракетите в първия етап, които изстрелват апарата към орбита. Но досега не е опитвала да използва същия апарат два пъти.

Полетът е насрочен за 55 минути след полунощ българско време от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, предава CNN.

Апаратът Dragon стои на връха на ракетата Falcon 9 и е предвидена да носи товар в орбита. SpaceX вече е правила 10 пътувания до МКС от 2012 г. Въпросният апарат, който тази нощ ще полети към космоса, е използван за първи път през септември 2014 г.

Ако мисията протече както е планирана, Dragon ще бъде прихванат от роботизирана "ръка", докато минава покрай станцията, за да се скачи. Апаратът ще носи над 2 700 кг. товар - от храна за екипажа до плодови мушици и гризачи за експериментите на борда.

Добра работа, SpaceX! Компанията на Мъск изстреля първата ракета втора употреба (ВИДЕО)

Добра работа, SpaceX! Компанията на Мъск изстреля първата ракета втора употреба (ВИДЕО)

Американската фирма прави история

В момента на станцията има петима астронавта - двама от САЩ, двама от Русия и един от Франция.

"Драконът" ще стои скачен месец преди да бъде зареден с последните резултати от лабораторните изследвания и боклук и пратен обратно към Земята. Той трябва да кацне в океана.

През март SpaceX стана първата компания, която изстреля, приземи, а после използва отново ракета.

Следващият полет на компанията е на 15 юни, когато трябва да изстреля в орбита българският сателит BulgariaSat1 на Bulsatcom.

Обратно броене: "Булсатком" е на крачка от изстрелването на първия български сателит

Обратно броене: "Булсатком" е на крачка от изстрелването на първия български сателит

Започва транспортирането на BulgariaSat-1 до стартовата площадка