Конкуренцията в телекомуникационните индустрии често е белязана от динамика, съревнование и представяне на нови и свежи идеи, независимо дали става въпрос за предлагане на достъпни абонаментни планове, най-ексклузивните смарт устройства или пък услуги, които да направят живота ни по-добър и защитен. Но има ли място в тази ожесточена бизнес среда за "нишови" компании, които използват инфраструктурата от мрежи на големите играчи на пазара, за да предложат в същото време достъпни услуги за масовите потребители?

Глобалният пазар на виртуални мобилни оператори вече привлича сериозно вниманието на редица големи компании, които искат да предложат на клиентите си телекомуникационни услуги, припознаващи техния бранд и вижданията им. Именно такава е и дейността на продуктовата компания Effortel, която развива високотехнологични решения за телекоми от всякакъв тип. Основаната през 2006 г. в Белгия компания започва своя път като технологичен отдел на световния ритейлър Carrefour и тяхната мобилна услуга Carrefour Mobile, която е създадена като виртуален оператор съвместно с екипа на Effortel, за да бъде предлагана в мрежата на ритейлъра навсякъде по света, където той е представен.

Ако трябва да обясним с няколко думи какво точно е виртуална мобилна мрежа, то това може да бъде описано така - виртуален мобилен оператор, който няма радиочестотен лиценз и разгърната мрежа, но се интегрира в радиочестотната и преносна мрежа на класическия мобилен телеком, използвайки неговите ресурси и заплащайки за това цена за достъп на едро. В общи линии виртуалният оператор ползва мрежата на съществуващ телеком срещу заплащане, но предлага на крайния клиент собствена услуга, продукти и тарифи.

Именно така компанията Effortel завладява редица международни пазари, предлагайки още през 2007 г. изцяло облачно софтуерно и инфраструктурно решение за управление на телеком бизнеса и операциите, като след тази стъпка следват множество успешни проекти в Европа, Близкия изток, Азия и Африка.

През 2015 г. от компанията взимат важното стратегическото решение да излязат на пазара за системи за поддръжка на тези услуги и да преструктурират дейността на компанията към продуктово ориентирани услуги. С много положен труд и изпълнение на всички заложени цели, Effortel получава своето признание чрез множество спечелени награди и призови места, като най-престижни от тях се оказват трите поредни спечелени отличия от международната класация на MVNO World Congress за най-добър технологичен "enabler" на виртуални оператори в света.

У нас компанията развива своята дейност от 2014 г., като нейни офиси могат да бъдат открити в София и Пловдив, като в столицата се намира и екипът по управление и поддръжка на инфраструктурата и клиентските операции, както и на други ключови отдели. Близо 150 специалисти от различни технологични и административни структури, развиват дейността на компанията предимно на Java и JavaScript технологии, като не липсват и проекти, реализирани на .Net. Част от изключително подготвения екип на Effortel, управляващ продуктовата архитектура на компанията, също така преподава в Техническия университет и участва в международната група за разработване на нови версии на програмния език Java. Именно по този начин студентите, присъстващи на тези срещи имат възможност да получат ценни знания от професионалисти, които всекидневно решават текущи проблеми в софтуерната индустрия и могат да предадат задълбочения си опит в практически приложим формат.

Според главния оперативен директор на компанията Мартин Петков, българските специалисти в IT сектора разполагат с богат технологичен опит, нужната подготовка и желанието да се запознават с най-новите технологии, изобретения и иновации. Именно това мотивира екипа на Effortel да продължава с развитието и обучението на квалифицирани кадри, чрез академичната среда на столичния Технически университет. Дългата професионална кариера на изпълнителния директор на Effortel го среща с различни технологични лидери по света, като според него именно наши сънародници заемат ключовите позиции на някои от водещите компании в тези среди. Това е още една допълнителна мотивация за виртуалния мобилен оператор да продължава експанзията на технологичната общност у нас. В момента Effortel разширява своя обхват на действие на българския пазар и набира специалисти с практика и знания в работата с Java, Front End, NOC, .Net, OPS, които ще открият сходни с компанията виждания и амбиции.