Ford Motor затвори два американски завода за сглобяване на автомобилни компоненти, след като нови случаи на коронавируса осуетиха плана на втория по големина автомобилен производител в САЩ да рестартира производството си и да започне отново да прави най-печелившите си автомобили, пише Reuters.

Ford затвори своя завод в Диърборн, Мичиган, поради заради положителен тест за Covid-19 на служител. Междувременно заводът на гиганта в Чикаго също беше затворен, но не заради нова инфекция на заразата, а поради недостиг на части, заяви говорителят на Ford Кели Фелкер.

Форд отказа да каже с кой доставчик има проблеми, но човек, запознат с въпроса, коментира пред агенцията, че най-вероятно става въпрос за завод на Lear - американска компания, която произвежда автомобилни седалки и електрически системи. По-късно от Lear, които си сътрудничат с Ford, са потвърдили, че са затворили свое предприятие в Хамънд, Индиана, заради положителен тест на служител.

18 май: GM, Ford и Fiat Chrysler отварят някои ключови заводи в САЩ

18 май: GM, Ford и Fiat Chrysler отварят някои ключови заводи в САЩ

Гигантите изготвят протоколи за безопасност за работниците си

Това беше втората фабрика на Ford, която се затваря в Чикаго, след като този вторник двама работници също дадоха положителни проби за Covid-19. Очаква се както заводите в Диърборн, така и в Чикаго да възобновят производството в сряда, каза Фелкер.

При положителните тестове на Диърборн и Чикаго се предполага, че хората са били заразени при контакт извън производствените съоръжения.

В Диърборн се изгражда изключително рентабилния пикап F-150, а заводът в Чикаго прави SUV моделите Ford Explorer и Lincoln Aviator.

Автомобилната промишленост на САЩ, включително Ford, отвори врати на много от заводите си в понеделник след продължително спиране. За да осигурят безопасна експлоатация на фона на здравната криза, Ford и други автомобилни производители и доставчици наложиха нови мерки за безопасност, включително скрининг на служители, които влизат в сградата, както и налагане на използването на маски за лице и щитове. На монтажните линии пък трябва да се спазва социално дистанциране, където това е възможно.

Повторното отваряне на автомобилните заводи е тест за ситуацията в страната. General Motors и Fiat Chrysler заявиха, че нямат проблеми в нито един завод в Северна Америка.

Пазарът на автомобили в Китай изплува от двугодишния си застой

Най-големият пазар на автомобили в света изплува от двугодишния си застой

Продажбите са се увеличили с 4,4% на годишна база през април