Тегленето на потребителски кредит за почивки изпревари за първи път през последните няколко години заемите за плащане на сметки, като само от пролетта насам те са отчели ръст от цели 300%. Това показват данните на "БНП Париба" за потребителските кредити на българина.

По думите на Нели Недялкова, която е зам.-изпълнителен директор на банката с ресор "Лични финанси", средната сума за финансиране на пътешествия е 2400 лева, като запитвания за кредити с такава цел подават най-вече хора на възраст между 20 и 39 години.

"Новината е, че за първи път в топ 10 на заемите са тези за пътувания. Това е ясен сигнал, че българските потребители вече мислят за разкоша в своето ежедневие, а не само за битовизми", коментира Недялкова на представянето на резултатите от проучването, което обхваща периода от май - октомври 2017 година.

"Другото интересно е, че финансирането на сметки вече е извън класацията", допълни тя.

Кое да изберете: Да пестите или да ползвате кредит за по-голяма покупка?

Кое да изберете: Да пестите или да ползвате кредит за по-голяма покупка?

Няколко плюсове и минуси на двата варианта

Все пак потребителите продължават да търсят възможности за заеми с цел покриването на битови и други задължения. В тази посока средните суми, отпускани от банката, са около 2000 лева.

Според оценката на експертите на финансовата институция повишаването на интереса към кредити за ваканции показва, че жизненият стандарт на българите се повишава и постепенно се доближава до този на европейските държави.

За какво най-често българите теглят кредити?

На първо място по значение продължават да бъдат заемите за ремонт на дома, следвани от обединяването на задължения и покупката на автомобили втора ръка. Тези направления представляват 80% от всички подадени от потребители запитвания за финансиране.

Резултатите на "БНП Париба" показват още, че средната сума на тези заеми се увеличава през разглеждания период.

Почти 300% ръст при кредитите над 1 млн. лв. на домакинства и еднолични търговци

Почти 300% ръст при кредитите над 1 млн. лв. на домакинства и еднолични търговци

Ръст и на заемите, и на влоговете. Какво сочат данните на БНБ?

Най-висока е тя при обединяването на задължения - 7121 лева при 6480 лева за шестмесечието между ноември 2016 и април 2016 година. Средният размер за заеми за покупка на употребявана кола се е увеличил от 5567 до 6071 лева, а за ремонт на дома - от 5168 до 5567 лева.

В топ 10 влизат още запитванията за пари в брой, покупка на обзавеждане, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.

Мъжете продължават да вземат заеми най-вече за коли, а жените - за образование

През последните шест месеца няма много голяма разлика между броя на заемите, за които кандидатстват мъжете и жените у нас. При първите делът е 51,4%, а при вторите - 48,6%. Най-често мъжката половина търси финансиране за покупката на автомобил втора ръка. От друга страна 64% от молбите за заем с цел образование се подават от дами.

"Финансирането за образование се използва за плащането на курсове и семестриални такси на децата. В този сегмент наблюдаваме увеличение на средната стойност със 700 лева до близо 4000 лева", посочи Нели Недялкова.

Идва ли краят на ниските лихви по депозити и кредити?

Идва ли краят на ниските лихви по депозити и кредити?

Ето какви са очакванията на банковия сектор у нас

В кои градове най-рядко търсят финансиране?

По думите на Нели Недялкова най-активни са потребителите в големите градове, като на първо място е София, следвана от Пловдив и Варна. От друга страна най-малко запитвания за потребителски кредити има в Свищов, Смолян и Кърджали.

По отношение на възрастта, основните клиенти за заеми са мъжете между 20 и 39 години. Те са подали близо 57% от моблите през разглеждания период.

Във възрастта 40-49 години нещата се изравняват. След 50 години пък почти 57 на сто от молбите са подавани от дами.