Брутният дълг на домакинствата в САЩ е нараснал с 1,4% през последното тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г., сочат данните на Федералния резерв на Ню Йорк. Това се равнява на растеж от 193 млрд. долара, като така за пръв път в историята той надхвърля 14 трлн. долара, а освен това е и най-голямото месечно покачване на задълженията от периода на Голямата рецесия насам, предаде Zero Hedge.

Това е 22-ро поредно тримесечие на покачване на показателя, а за цялата 2019 г. дълговете на домакинствата са нараснали с общо 601 млрд. долара. Преминаването на границата от 14 трлн. долара е още по-висок връх и от равнището на индикатора преди избухването на финансовата криза от 2008 г., когато той беше на стойност от 12,7 трлн. долара.

Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Ако икономиката наистина беше силна, кредитирането нямаше да покорява нови рекорди, казва експертът

Най-голямо е покачването при ипотеките, чиито размер е нараснал със 120 млрд. долара в периода между октомври и декември. Тяхната обща стойност вече е почти 10 трлн. долара, а покачването им беше подпомогнато от понижаването на лихвите по ипотеките, които изгубиха 1 процентен пунк в рамките на миналата година. Същевременно кредитните линии, отпуснати на крайните потребители, спадат с 6 млрд. долара, продължавайки десетгодишната тенденция.

Именно заради ниските лихви по ипотеките, делът на просрочените задължения с 30 или повече дни е бил само 1%, което е близко до най-ниската стойност на този индикатор, наблюдавана исторически. Така едва 71 хил. потребители са получили уведомление, че кредитите им са просрочени.

Световният дълг никога не е бил толкова голям, колкото е в момента

Световният дълг никога не е бил толкова голям, колкото е в момента

И той ще продължи да расте през 2020-а, прогнозират експерти

Отделно от ипотеките, останалите сегменти на потребителския кредитен пазар също отчитат покачване. При автомобилните кредити от е с 16 млрд. долара, при кредитните карти - 46 млрд. долара, а студентските заеми нарастват с 10 млрд. долара до общо 1,51 трлн. долара.

Точно при студентските заеми се наблюдава най-големия дял на просрочените задължения - 11,1% от тях не са обслужвани през последните 90 дни, показват данните на Федералния резерв. При автокредитите този дял е 5%.