Ако доходите на канадците се понижат с 200 долара месечно, 53% от жителите на страната няма да могат да плащат сметките си, сочи ново изследване на MNP, предаде Zero Hedge. Същевременно 25% от тях са изтеглили кредит по време на пандемията.

С това задлъжнялостта на населението достигна най-високата си стойност за последните пет години насам. Индексът продължи своето покачване и през началото на 2021 г.

Друг негативен феномен, който се е наблюдавал в хода на пандемията, е, че 14% от канадците са използвали спестяванията си, за да плащат сметките си, а други 7% са изтеглили кредитни линии, за да го правят, и 3% са отложили плащанията си по ипотека.

Но за изтеглилите кредити, лошите новини може би тепърва предстоят, тъй като прогнозите са, че лихвените проценти по тях ще нараснат в бъдеще, с което финансовото им положение ще се влоши още повече.

"Увеличаването на лихвите трябва да е реално притеснение за тези, които заемат пари и наивно си мислят, че лихвите няма да се повишат, когато икономиката се възстанови", каза главният финансов анализатор за CTV Пати Ловет-Рейд. "Всъщност според мен е потресаващо, че 6 от 10 респонденти смятат, че заради ниските лихви днес сега е моментът да си купят неща, които иначе нямаше да могат да си позволят. Трябва да спрем да харчим, ако не можем да си го позволим."

"Затрудненията на канадците, които няма да могат да свържат двата края - или вече са изпаднали в такава ситуация - ни казва, че можем да видим лавина от домакинства, които не могат да обслужват задълженията си и фалират по ипотеките, автомобилните си заеми или кредитните си карти", каза президентът на MNP Грант Базиан.