Само две европейски държави регистрират годишен спад на лихвените проценти по ипотечните кредити. Лихвите в България падат с 0.8%, докато в Хърватия се понижават с 3.8 на сто. И в двете държави средните лихви по жилищните кредити през 2022 г. са били 2.6 на сто. Това е записано в тазгодишния Deloitte Property Index 2023, в който се изследват имотните пазари на 26 европейски държави и на Израел.

Според изводите на експертите, касаещи кредитирането в страната ни очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити могат да забавят плановете за покупка на имоти и по този начин да доведат до ръст на наемите.

България е европейската държава с най-много жилища на глава от населението

Никъде в Европа хората нямат толкова много жилища, колкото у нас

Ето защо цените на имотите в страната няма да започнат да падат скоро

Най-високите и най-ниските лихви в Европа

Сравнението на лихвите по жилищни кредити показва, че най-високите лихви са регистрирани в Унгария (9.3%) и в Полша (9%). Трябва да се отбележи, че и двете страни регистрират много силно средно увеличение лихвите по ипотечните кредити в абсолютно изражение. В Унгария лихвата се увеличи с 4.50% през 2021 г., а в Полша с 4.70% през същата година.

В другия край на скалата са най-ниските средни лихви по ипотечните кредити, регистрирани в Португалия (1.1%), Австрия (1.9%), Словакия (2.0%), Белгия (2.0%) и Франция (2.1%). Страната ни дели 9-та позиция по този показател с Германия и Хърватия (средна лихва 2.6%).

В област Бургас има бум на строителството на "тесни" жилища

С бум на строителството на "тесни" жилища, тази област на страната изпревари София по брой нови апартаменти

Като цяло България вече се строят повече жилища, но с по-малка площ

Сравнявайки последните две години, заслужава да се отбележи, че най-високите процентни увеличения на лихвените проценти са регистрирани в Обединеното кралство (+157,7%), Италия (+134,7%), Словения (+111,8%), Унгария (+105,6%) и Германия (+97,7%).

Накратко, можем да видим, че е имало сравнително силно повишаване на средните лихви по ипотечните кредити в европейските страни, които участват в тазгодишното издание на Property Index.

Снимка 631272

Източник: iStock Images