Компаниите Fiat Chrysler и собственика на Peugeot - PSA, водят преговори за евентуалното си обединение със сделка, която ще създаде автомобилен производител за 50 милиарда долара. Това твърдят запознати пред Reuters.

Новината първо беше потвърдена от The Wall Street Journal. В сряда предстои среща на надзорния съвет на PSA на която може да бъде обсъдено потенциалното споразумение, казват още източниците.

Ако се обединят, двете компании ще успеят да се справят с финансовите и управленските пречки пред тях. От друга страна обаче новата група ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства. На първо място това е свързано със забавянето на търсенето в глобален мащаб.

Fiat и Renault се надяват преговорите по сливане да продължат скоро

Fiat и Renault се надяват преговорите по сливане да продължат скоро

Акционерите на Nissan се събират на събрание, което може да предопредели бъдещите разговори

Заедно с това изпълнителният директор на Peugeot предрече преди време "десетилетие на хаос" за автомобилните производители по пътя на заменянето на традиционните с електрически автомобили.

Инвеститорите спекулират от няколко години за това, че Fiat Chrysler търси партньор за подобна сделка, а основен двигател за тази идея е главният изпълнителен директор на дружеството Серджо Марчионе. През 2015 година той опита да привлече интереса на General Motors за подобна сделка. По-късно същото предложение беше отправено на френския производител Renault, но в крайна сметка сделката пропадна.

Сделката между Fiat Chrysler и Peugeot ще им позволи да обединят технологиите си в автомобилостроенето, намалявайки капиталовите разходи и освобождавайки капитал за инвестиции в нови електрически модели, което ще им е необходимо, за да се конкурират на пазарите в Европа и Китай.

Fiat инвестира €700 милиона в електрическия си модел

Fiat инвестира €700 милиона в електрическия си модел

Производството започва догодина