След като 2017 година се оказа доста динамична по отношение на банковия сектор в България, през 2018 година тази тенденция се запази. Две значителни сделки през изминалите месеци предстои да доведат до пренареждане на пазара от една страна и на излизането на двама чуждестранни играчи, от друга.

Сделката за "Общинска банка" за 57 милиона лева

Още през първите дни на 2018 година Българската народна банка (БНБ) даде окончателното "да" за продажбата на 67,6% от "Общинска банка" на "Новито Опортюнитис Фонд" (Novito Opportunities Fund AGmvK) след като придобиването беше одобрено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по-рано. Стойността на сделката беше над 57,3 милиона лева, а останалата част от финансовата институция остана в ръцете на други 28 акционери, сред които общини и юридически лица.

БНБ разреши продажбата на "Общинска банка"

БНБ разреши продажбата на "Общинска банка"

Инвестиционни дялове на купувача на институцията са придобити от "Инса Ойл" ООД

"Инвестбанк" купи ТБ "Виктория"

Около 7 месеца по-късно още една финансова институция получи окончателно разрешение за продажба след като първата процедура за придобиването й беше отменена. "Инвестбанк" става новият собственик на Търговска банка "Виктория" срещу 4,3 милиона лева. Към тази сума влизат още над 85 милиона лева за изплащане на депозитите към КТБ. В надпреварата за нея беше още "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ). В първата процедура за финансовата институция участва и "Търговска банка Д". Тя беше одобрена от синдиците, но сделката беше отхвърлена от БНБ.

КЗК даде "зелена светлина" за обединението на "Инвестбанк" и ТБ "Виктория"

КЗК даде "зелена светлина" за обединението на "Инвестбанк" и ТБ "Виктория"

Купувачът на финансовата институция беше одобрен през април

Societe Generale си тръгва, OTP Bank настъпва

Френската банкова група Societe Generale потвърди през август, че се оттегля от няколко пазара в Източна Европа, включително от българския. За сметка на това част от дъщерните й дружества бяха купени от унгарската OTP Bank. Така стана ясно, че OTP Bank ще обедини Банка ДСК и "Сосиете Женерал Експресбанк" в България.

До втората половина на декември регулаторите дадоха всички необходими разрешения за сливането на двете финансови институции. С това стана ясно, че Банка ДСК ще успее да затвърди лидерската си позиция в сегмента на банкирането на дребно и да спечели по-голям дял в този на банкирането на едро, където водеща е "УниКредит Булбанк".

Най-значително присъствие ще има обединената група при ипотечното и потребителското кредитиране. Според изчисленията на КЗК след сделката тя ще има дял от 27,08% в първия сегмент и от 38,58% във втория.

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Сделката е съвсем близо до приключване, а вече са водени и разговори с БНБ, твърди Reuters

Изтеглянето на гръцките банки от българския пазар

Повече от година след като стана ясно, че гръцката Piraeus ще търси купувачи на бизнеса си на Балканите и в България, стана ясно, че новият собственик на дъщерното й дружество у нас отново идва от южната ни съседка. Още през лятото се чакаше да се появи новината за това кой купува "Банка Пиреос България", но тя дойде едва през ноември. Тогава беше потвърдено, че това е Eurobank, която у нас държи "Пощенска банка".

От купувача посочиха, че след обединението "Юробанк България" ще разполага с активи за над 5 милиарда евро и ще стане третата най-голяма банка у нас. Към момента тя е на пето място по размер на активите, а преди нея е "Първа инвестиционна банка".

Собственикът на "Пощенска банка" купува "Банка Пиреос" и създава третата най-голяма банка у нас
Обновена

"Пощенска банка" и "Пиреос" се обединяват и създават третата най-голяма банка в България

Сделката за придобиването ще приключи до края на март 2019-а

С тази сделка от българския пазар се изтегля поредната финансова институция от Гърция. През 2015 година на пазара в страната бизнес развиваха четири такива - National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank.

Първата сделка дойде от страна на собственика на "Пощенска банка", който през 2015 година придоби активите на Alpha Bank в България. В края на следващата година стана ясно, че белгийската група KBC Group, която тогава управляваше само "Сибанк" и ДЗИ у нас, ще плати 610 милиона евро или над 1 милиард лева за "Обединена българска банка" (ОББ).

Готви ли ни 2019 година още големи банкови сделки?

Засега сигнал, че ще търси възможности за евентуална експанзия на българския пазар, има само от страна на Raiffeisen Bank. В интервю в началото на декември главният изпълнителен директор на водещата австрийска финансова институции Йохан Щробл посочи, че се обмислят алтернативи за разширяване на бизнеса в Източна Европа и конкретно на Балканите.

Тогава той коментира, че като пазари се разглеждат Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния и България. Засега обаче няма заявени сериозни намерения за сделки у нас, както и в другите посочени държави.

Raiffeisen Bank потвърди, че оглежда България и други пазари на Балканите за сделки

Raiffeisen Bank потвърди, че оглежда България и други пазари на Балканите за сделки

Сред другите целеви пазари за финансовата институция са Чехия, Словакия, Сърбия и Румъния