Разговорите между Apple Inc. с Hyundai Motor Group са прекратени без споразумение за бъдеща съвместна дейност, съобщиха автомобилните компании в понеделник.

В съобщение до инвеститорите Hyundai Motor Co. и Kia Corp. съобщават, че "не водят разговори с Apple относно разработването на автономен автомобил".

Първите медийни материали за потенциално споразумение между компаниите се появиха преди седмици, а през миналата седмица се разбра, че идеята е била Kia, дъщерна компания на Hyundai Motor Corp., да произвежда автомобилите си в завода в Джорджия, САЩ. Надеждите за споразумение покачиха цените на акциите на Kia и Hyundai. Kia дори е започнала да търси потенциални партньори — без сделката да бъде факт.

В понеделник обаче те се паднаха с 6% за Hyundai Motor и с над 13% за Kia.

От 8 януари насам ритейл инвеститори са придобили акции на Hyundai и Kia на стойност 915,7 млрд. корейски вона ($817 млн.) и 798,8 млрд. вона ($713 млн.). "В най-лошия случай акциите на Kia могат да запишат корекция от 31%", казва пред CNBC Сунг Йоп Чунг, регионален директор в Daiwa Capital Markets.

Apple е започнала да търси потенциален автомобилен партньор в края на миналата година и се надява да започне производство през 2024 г. В края на януари, изключително необичайно за бъдещ партньор на Apple, Hyundai съобщи, че води разговори с технологичната компания. Минути след публикуване на съобщението базираната в Сеул Hyundai опита да върне думите си назад.

Apple е позната с това, че държи плановете ѝ за бъдещи продукти да бъдат запазени с тайна до самото им пускане. Решението на Hyundai "да се похвали" със сигурност е разярило Купертино.

Според японското бизнес издание Nikkei Apple води преговори с поне шест автомобилни производителя.