Картината на известния испански художник Пабло Пикасо "Седнала жена със синя рокля" бе продадена на аукцион в Ню Йорк за 45 милиона долара.

В годините на Втората световна война картината е била заграбена от нацистите, но не за дълго. Когато германците се отправят с нея от Париж към Моравия, те са били спрени от бойци на френската съпротива и шедьовърът на Пикасо е отнет от фашистките агресори, припомня BBC.

На картината е изобразена Дора Маар - една от многобройните любовници на художника. Отношенията между Маар и Пикасо са продължили девет години. Картината е нарисувана през 1939 година, когато художникът е бил на 58 години, а неговата любовница на 31 години.

През 60-те години портретът става притежание на известния търговец на изкуство и колекционер Ернст Бейлер. В годините картината е била продавана шест пъти, като през 2011 г. бива закупена на търг от друг известен колекционер - Димитри Мавроматис за 26 млн. долара.

Картината се смята за една от най-значителните работи в живописното наследство от кубисткия период на известния художник.

През 2015 г. друга картина на Пикасо 4Алжирски жени" бе продадена на аукцион от къща "Кристи'с"за 179 милиона долара. Това е рекордна досега сума заплатена на търг за живописно произведение.